Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Hoteli za žuželke? Pa kaj še!

Hotele za žuželke v sadne, cvetlične in zelenjavne vrtove postavljamo predvsem iz dveh razlogov:

- Žuželke skrbijo za opraševanje: Razen domače čebele sodijo vse čebele med tako imenovane čebele samotarke. Čeprav ne živijo v rojih, pa nič kaj manj ne poskrbijo za opraševanje cvetov, le da se na cvetovih zadržijo nekoliko dlje.
- Žuželke delujejo kot insekticid za listne uši: Pikapolonice so za razliko od čebel samotark zelo družabne in živijo v velikih skupinah, koristne pa so predvsem zato, ker v fazi ličink pojedo do 800 listnih uši na dan, kar nam, roko na srce, koristi veliko bolj kot insekticid. Podobno kot pikapolonice pa se prehranjujejo strigalice – listne uši jim ne bodo ušle!

Tisti, ki se vrtičkom posvečamo podrobneje, se zavedamo, da žuželke v svojih bivališčih niso nevarne, jih pa kljub njihovi koristnosti ogroža marsikaj, zato je v sadovnjakih in cvetličnih vrtovih dobro postaviti tako imenovani hotel za žuželke, ki si ga lahko ogledate v trgovini vrtickarji.si. Majhno hišico postavite med pol in dva metra nad tlemi (lahko tudi na balkon ali teraso), vsekakor pa bodo lesni najezdniki (ki brišejo listne uši z rastlin) znali izkoristiti tudi odprtine v masivnem lesu in trsje. Ker bodo spomladi žuželke tako ali tako »pospravile za seboj«, jih nikar ne preganjajte.