Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Pomoč čebelam s hoteli za žuželke

Nič novega ni dejstvo, da so medonosne čebele ena izmed najbolj priljubljenih vrst udomačene živali. So namreč vsestransko koristne, tako za opraševanje rastlin, brez katerih tudi ljudje ne bi imeli hrane, kot tudi za pridelavo medu in voska, pa tudi ohranjanja raznolikosti organizmov. Pomembni opraševalci so tudi divje čebele. Več kot 90% jih živi na severni polobli. Zanimivo je, da jih je v Sloveniji skoraj 300 vrst. Prav tako pa ni novo dejstvo, da so te pomembne živali ogrožene zaradi človeških dejavnikov, kot so elektromagnetna polja in poseganje v naravo s pesticidi ter manjšanjem travniških površin. Pojavile so se številne kampanje za rešitev ogroženosti čebel, vendar gre za kontinuirano težavo brez enostavne rešitve. Na preprost način pa lahko pomagamo tudi vrtičkarji.

Že leta 2009 so bili uradni podatki na ministrstvu za kmetijstvo glede zmanjšanja števila čebel pretresljivi – upad čebeljih družin je bil kar petdeset odstoten. Lahko si zamislimo, kako resen je problem danes, saj se stopnja elektromagnetizma in pesticidov povečuje. Vendar pa ne smemo prehitro postati pesimistični, obstajajo namreč rešitve, četudi na videz nepomembne.
Eden izmed načinov za ohranitev čebel so hoteli za žuželke. Najboljša lastnost le teh je, da so preprosti za izgradnjo in vzdrževanje, lahko jih naredimo tudi sami po zgledu že obstoječih modelov, ki so v prodaji. Obstaja več vrst tovrstnih hotelov in čeprav ne vključujejo sobne strežbe in menjave posteljnine, so sijajna pogruntavščina. Navadno so sestavljeni iz domovanj za več različnih vrst 'koristnih' žuželk, saj poleg čebel gostijo tudi pikapolonice, strigalice in mrežekrilce. Lahko pa so samostojni za zgolj eno vrsto. Takšen primer je Windhagerjeva gnezdilnica za divje čebele. Podoben je tudi hotel za žuželke, ki je izdelan posebej za domovanje divjih čebel in parazitskih os. Hoteli ali hostli, kot vam je ljubše, so lahko namenjeni celo netopirjem, vendar se bomo tokrat osredotočili na nastanitev čebelic, da jim pomagamo preživeti in s tem tudi sebi zagotoviti prijetno bivanje in hrano iz vrta.

Čebele privabljajo določene rastline, predvsem tiste, ki jih navadno lahko opazimo na travnikih ali obrobju gozda. Poleg namestitve hotelov za žuželke lahko torej pripomoremo k njihovi ohranitvi tudi s sajenjem tovrstnih rožic in zelišč, in sicer zvončice, maka, ognjiča, zlatice in podleska, pa tudi sivke, koriandra, timijana in koromača.

V kolikor ste ljubitelj narave, vendar nimate vrta ali balkona, vaše rastline in pridelki pa uspevajo na okenskih policah, kuhinjskih mizah in pultu, po možnosti pa tudi na manj konvencionalnih mestih, ob pogledu na katere sočlani gospodinjstva zmajujejo z glavo, lahko vseeno obesite hotel za žuželke na drevo ob bližnjem travniku, ali pa poskušate o pomenu čebel ozavestiti sosede in prijatelje. Velikokrat namreč prav razprava o neki težavi pripelje do širše zasnovanih gibanj in sprememb na bolje, saj je ozaveščenost prvi korak k izboljšavi vsake situacije.

Nikar pa ne pretiravajte z željo po nastanitvi čebel in ostalih žuželk, da ne boste na koncu preganjali os iz podstrešja, strigalic iz kuhinje in ščurkov iz kopalnice ter se spraševali, zakaj družinski člani in prijatelji ne prihajajo več tako pogosto na obisk. Ne pozabite, da živali – takšne in drugačne – v osnovi sodijo v naravo!