Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Izdelajte svoje pesticide

Če vaše rastline napadajo škodljivci, naj bodo to žuželke v kateri izmed razvojnih faz ali pa različne plesni, si lahko učinkovite in naravne pesticide pripravite kar doma. Tako se boste na okolju prijazen način znebili marsikatere nadloge, poleg tega pa lahko na ta način prihranite tudi nekaj denarja.

Pri pripravi pesticidov je seveda pomembno, za kakšne vrste škodljivca gre. Nekatere pesticide se lahko uporablja tudi preventivno, druge pa nanašamo šele takrat, ko opazimo, da rastlina ne uspeva tako kot bi morala.

Eden izmed načinov, kako očistiti liste rastlin, je pripravek iz sode bikarbone, ki jo zmešamo z vodo. V liter vode damo dve žlički sode bikarbone in pustimo stati nekaj ur, nato pa lahko poškropimo liste s pripravljeno raztopino. Ta metoda je uporabna tudi pri umivanju sadja in zelenjave, kupljene v trgovini, saj odstrani morebitne ostanke škropiv. V zmes lahko dodamo tudi kis, ali pa uporabimo le kombinacijo voda/kis oziroma voda/soda bikarbona.

Tudi himalajska sol deluje podobno kot soda bikarbona. V treh litrih vode raztopimo dve žlici soli, da koncentracija ni prevelika, nato pa poškropimo liste ogroženih rastlin, lahko tudi preventivno.
V boju proti plesni deluje tudi mleko. Če ga razredčimo z vodo in poškropimo po okuženih listih, si bodo ti sčasoma opomogli, hkrati pa bo to preprečilo širitev na druge dele rastlin.

Če zmešamo nekaj žličk kajenskega popra z vodo z nekaj kapljicami tekočega mila za boljše oprijemanje, nato pa zmes pustimo stati dan ali dva, dobimo sredstvo, ki deluje kot preventiva, pa tudi kot kurativa proti škodljivcem.

Nekoliko bolj poznana metoda je morda uporaba česna, lahko tudi čebule. Zaradi svoje močne arome odganjata žuželke in celo manjše glodavce. Nekaj strokov česna namočimo v vodi, da ta prevzame aromo, nato pa poškropimo liste ali zalijemo površino v bližini vrta.

To je le nekaj izmed načinov, ki so uporabni v boju s škodljivci in plesnimi, nekateri so že dobro preizkušeni, drugi manj. Vendar pa je njihova prednost gotovo ta, da so okolju prijazni in naravni, poleg tega se sestavine zanje najdejo skoraj v vsakem gospodinjstvu.