Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Blog

Komar in človek – ne prav lep par

24. maj 2016 | Žuželke
Vsakdo se je kdaj prebudil sredi noči zaradi brenčanja ali srbečice. Tako je, kadar si delimo prostor z vsaj enim lačnim komarjem. Navadno se to dogaja v vlažnih območjih, vsekakor pa je takrat prepozno za namestitev mreže proti brenčečim nadlogam.

Komarji spadajo v družino dvokrilcev, veliki pa so od nekaj milimetrov do največ centimetra in pol. Na glavi imajo vidno bodalo, ki jim omogoča iskanje in prebadanje kože, to pa se razlikuje glede na komarjev spol. Zanimivo je, da je pravzaprav samica komarja tista, ki pika ljudi. Preživljajo se z živalsko in človeško krvjo, pri čemer obstaja verjetnost prenašanja bolezni, ki so v nekaterih regijah smrtonosne, kot na primer malarija ali denga. In čeprav gre za leteče žuželke, se njihovo življenje pravzaprav začne na vodi v obliki ličinke, zaradi česar se tudi pojavljajo v vlažnih območjih in v neposredni bližini predvsem stoječih voda. Najbolj aktivni so v večernem času, kar ljudem ni prav nič všeč, saj se poleti zabava začne šele takrat, potolaži pa nas lahko dejstvo, da je življenjska doba komarja en mesec – in ne eno desetletje.

Kaj pa komarje privablja k ljudem? Nasploh ti insekti zavohajo človeški znoj, pa tudi ogljikov dioksid, ki ga izdihamo. Naš naravni vonj jih pritegne, zato nas tudi pikajo. Kako se torej pred njimi zaščititi? Za začetek lahko uporabimo spreje in mazila, ki oddajajo neprijeten vonj, vendar to ne zaleže prav pogosto. Dobra ideja so komarniki, nameščeni na okna in vrata, električni odganjalci komarjev in tudi UV svetilke, ki delujejo v določenem obsegu. Obstaja pa tudi prenosna ultrazvočna naprava, ki uspešno preganja te poletne nadloge. Obstajajo pa tudi domači preparati, ki lahko ublažijo komarjeve napade, in sicer uživanje močno začinjene hrane ali česna, pa tudi natiranje kože s česnom ali raznovrstnimi zelišči, kot so rožmarin, timijan, bazilika, sivka in ognjič. Zaležejo tudi eterična olja.

Komarji so večna nadloga in srečo imamo, da pri nas prebiva omejeno število vrst, ki pa niso smrtonosne. Kljub njihovi nepriljubljenosti pa se je potrebno zavedati, da vsaka žival pripomore k biodiverziteti in bogatemu ekosistemu – čeprav je morda težko razumeti, zakaj.