Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Aprilska opravila na vrtu

Vas je toplo vreme že zvabilo na vrt? Narava že brsti in raste, zato je razumljivo, da smo vrtičkarji že v nizkem štartu in komaj čakamo, da bomo lahko zares začeli delati in uživati na naših vrtovih. A aprilsko vreme ni muhasto le pregovorno, zato vas vseeno opominjamo na previdnost pri opravilih. Sneg nas namreč še vedno lahko preseneti. 
  • Aprilska opravila na zelenjavnem vrtu
V aprilu je zemlja že dovolj topla, da lahko okopljemo, očistimo in pripravimo gredice, nanje pa posejemo prvo zelenjavo. Na prosto že lahko sejemo recimo glavnato solato. Če vzgajate sadike, jih lahko sicer posadite, a je dobro, da jih pokrivate ali jim napravite tunel, ki ga pokrijete s folijo. Jutra so namreč še vedno precej mrzla, preseneti pa nas lahko tudi kakšen sneg. 
Posadimo lahko tudi čebulo, špinačo, blitvo, krompir, zelje in zgodnji fižol. Če imate sadike v topli gredi, je sedaj pravi čas, da jih pričnete navajati na zunanje temperature – čez dan postopoma odpirajte toplo gredo in jih tako utrdite. V aprilu lahko v njej vzgajamo cvetačo, zelje, brokoli, papriko, jajčevce, bučke, zeleno, kumare in peso. 
  • Aprilska opravila na okrasnem vrtuopravila v sadnem vrtu
Aprila se posvetimo travi, ki jo temeljito pregrabimo, odstranimo odmrlo travo, listje in odstranimo mah. Na tak način poskrbimo za svež dotok zraka in hitrejšo ter bujnejšo rast. Če pa je trava že dovolj visoka, lahko pričnemo tudi s košnjo
Posadimo vrtnice in potonike, v zemljo pa lahko damo tudi gladiole, dalije in druge čebulnice, ki cvetijo poleti. Ostalim, že poganjajočim grmovnicam in trajnicam, pa odstranimo suhe veje ter listje. V tem času bo počasi že odcvetela forzicija in če jo želimo oblikovati ter porezati, bo zdaj idealen čas. 
  • Aprilska opravila na sadnem vrtu
Sadimo maline, robide in druge grmovnice, na že obstoječih grmovnicah pa obrežemo poganjke. Jagodam odstranimo posušeno listje in jim tako omogočimo, da lahko naredijo nove poganjke. 
  • Zaključek 
Kljub muhastemu aprilskemu vremenu lahko vrtičkarji spet pričnemo z našim najljubšim delom leta. Na www.vrtickarji.si pa boste našli vse, kar potrebujete, da bodo vaša vrtnarska dela obrodila kar se da največ sadov.