Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Jež: koristen obiskovalec vašega vrta

Beloprsi jež (Erinaceus europaeus) je pomembna živalska vrsta na naših vrtovih, saj se prehranjuje s škodljivci, kot so strune in ogrci, slastni pa so mu tudi deževniki. Zagotovo pa vas bo razveselil podatek, da se prehranjuje tudi z golimi polži.  
Jež se prehranjuje tudi z mladiči glodavcev, uspešen je pri lovu na kače, tudi strupene. V nasprotju s pesmico o ježku, ki smo se je učili v vrtcu, jež torej ne hiti nabadati sadja, čeprav se kdaj pa kdaj loti tudi le-tega, če je že ravno padlo z drevesa in je že zelo zrelo. 
Z veseljem pa se bo lotil tudi hrane vašega psa ali mačke. Pojedel bo brikete in kuhinjske ostanke. Tega ježu ni treba braniti – s tem mu celo pomagate po dolgi zimi, ko se sestradan vrne na plano iz svojih zimskih zatočišč. 
Velika zmota je, da naj ježu nastavljamo mleko. Le-to mu povzroča drisko, ta pa lahko vodi v dehidracijo in posledično v smrt. 
  • Jež spada med ogrožene živalske vrste
Verjetno ste v zadnjih letih videli več povoženih ježev kot živih. Ker jim bodice ne nudijo prav veliko toplote, le-to iščejo na vročem asfaltu, tam pa jih doleti žalostna usoda. Prav tako jim velik izziv predstavljajo vse bolj očiščeni in zagrajeni vrtovi, strupi ter suša, ki je čedaje bolj pogosta.beloprsi jež
  • Pomagajmo ježu
Ježem lahko pomagamo tako, da jim v nizko posodico nastavimo vodo in hrano. Zelo radi imajo mačjo hrano z okusom piščanca. Če pa želite za ježke v svoji okolici biti superjunak, jim pomagajte pri iskanju zavetja. Na podeželju to ni problem, saj se bo zatekel v hlev, pod kompost, skladovnico drv ali na seno. 
V mestnih vrtovih pa lahko na kupček zložimo nekaj kamnov ali opeke, napravimo še strešico in preprečimo zamakanje. Takemu domu se ne bo branil, le poskrbeti morate, da bo imel mir. 
Pomagamo pa lahko tudi tako, da ne počnemo vseh tistih stvari, s katerim bi ogrozili njihova življenja. Kot že rečeno, jim ne nastavljamo mleka, dodatno pa lahko poskrbimo zanje tako, da ne pokurimo vseh odpadnih vej in pred košnjo preverimo, če se v travi ne skriva kak jež. 
Prav tako ne škropimo z nevarnimi škropivi, ne nastavljamo strupov in poskrbimo, da imajo naši ribniki ter bazeni možnost izhoda. Jež se, predvsem če ga mučijo klopi in zajedalci, namreč rad tudi okopa. Na tak način pa na žalost utone prenekateri izmed njih. 
  • Zaključek
Zaradi ogroženosti ježev ne smemo pobirati, pobijati ali jih vznemirjati v njihovem življenjskem okolju. Če je jež zdrav, ga podnevi ne boste videli, saj so nočne živali. Če torej vidite ježa na soncu, ki je morebiti celo krvav, se opoteka ali je poln klopov, le stopite zraven in mu pomagajte. 
Če veste, da imate na svojem vrtu ježa, bodite veseli, saj je vaš vrt dobil prav posebnega superheroja, ki vam bo pomagal ohranjati vaš vrt zdrav in v ravnovesju. Hkrati pa vas lahko veseli misel, da je vaš vrt prijazen do narave in živali, ki si z nami delijo ta planet.