Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Lesena ptičja hišica

Lesena ptičja hišica oziroma ptičja krmilnica nudi pticam varno zatočišče


Lesena ptičja hišica ali drugače rečeno lesena ptičja krmilnica je odlično zatočišče za različne vrste ptic. Ker lahko vanjo natrosite hrano, se ptice rade vračajo predvsem pozimi, ko so temperature zelo nizke. Hranilnice jim predstavljajo nekakšne vrste dom, kjer najdejo hrano, ko je v naravi primanjkuje. Če bi radi naredili nekaj lepega za živa bitja okoli nas, je nakup lesene ptičje krmilnice odlična izbira. Ptice vam bodo neizmerno hvaležne, vi pa boste lahko čez okno opazovali te lepe živali povsem od blizu.


Ob pitju jutranje kave boste bolj sproščeni, obenem pa se boste ogromno naučili. Če imate majhne otroke, je nakup lesene ptičje hišice odličen način, kako jih povezati z naravo ter jih nekaj naučiti o ptičjih navadah in lastnostih. Poleg lesenih hišic so na voljo tudi valilnice, ki se od že omenjenih bivališč malce razlikujejo. V nadaljevanju si preberite, kaj je značilno zanje.
ptičje hranilnice

Lesena ptičja hišica


Pomagajmo jih nahraniti

Lesena ptičja krmilnica je namenjena pticam, ki čez zimo ne odletijo na jug in morajo zato preživeti v težjih vremenskih pogojih. Pozimi je namreč hrane precej manj, saj pokrajino prekriva sneg, zaradi nizkih temperatur pa je vse zaledenelo. Kje naj bi ptice sploh našle hrano? Ker se morajo za preživetje zelo truditi, jim lahko življenje malce olajšamo z lesenimi ptičjimi hišicami. Le-te imajo po večini pomakljivo streho, tako da lahko vanjo hrano zelo enostavno natresemo.


Kako pogosto pa je to potrebno? Najbolje je, da nivo hrane ves čas spremljamo skozi stekleni okni. Tako imamo ves čas pod nadzorom, koliko je še hrane v leseni ptičji krmilnici in kdaj jo je potrebno dodati. Dodana okna so res priročna, saj ptičje hranilnice ni potrebno ves čas odpirati.


Ponudimo jim toplo zatočišče

Ptice niso ravno naklonjene mrazu, zato jih zelo veliko jeseni enostavno odleti proti jugu, kjer so temperature občutno višje. Tega sicer ne storijo vse vrste ptic, zato je pomembno, da tistim, ki ostanejo tukaj, pomagamo preživeti. Lesene ptičje hišice oziroma hranilnice so pogosto narejene iz masivnega lesa, kar pomeni, da so toplotno obdelane. Tako je pticam toplo tudi, ko zunaj pada sneg ali pa vije veter.


Vanjo natresite mešanico semen in naredite nekaj dobrega za ta lepa bitja. Verjemite, da se boste ob pogledu na zadovoljne čivkajoče kljunčke, ki pokukajo iz lesene ptičje krmilnice, kar stopili. Ni lepšega od občutka, da si nekomu polepšal življenje.


Postavimo jo na visoko lego

Lesena ptičja hišica mora biti postavljena na takšno lego, da je ne bodo dosegle niti kune niti mačke. Najbolje torej je, da jo s priloženo vrvico obesimo na bližnje drevo. Tako bo izgledala zelo lično, ptice bodo v njej zaščitene pred ostalimi živalmi in hudimi vremenskimi vplivi, vi pa jo boste lahko opazovali kar skozi okno vaše jedilnice, dnevne sobe ali spalnice. Če v bližini vaše hiše ni nobenega drevesa, pa vam svetujemo, da izberete leseno ptičjo hišico s podstavkom. Pobrskajte med različnimi tipi ptičjih hranilnic še danes, saj se zima zelo hitro bliža!
lesena ptičja hišica

Ptičja valilnica


Pomagajmo jim gnezditi

Ptičja valilnica pa je malce drugačna od hišice za prehrano. Prav tako je narejena iz masivnega lesa, vendar je malce večja. Prav to je njena posebnost, saj se lahko sami odločimo, katere ptice bodo v njej gnezdile. Pri krmilnici na to nimamo vpliva, pri ptičji valilnici pa je to zelo enostavno, saj je zgrajena popolnoma drugače. Odprtine, ki se nahajajo na vsaki izmed stranic, so različno velike. Če odpremo najmanjšo s premerom 28 mm, bodo tam gnezdile ptice iz družine sinic, saj so najmanjše.


V primeru, da želimo opazovati malce večje ptiče (npr. brgleze, velike sinice ali pogorelčke), moramo odpreti spodnjo stranico, na kateri se nahaja malce večja odprtina s premerom 33 mm. Če v celoti odstranimo sprednjo stranico, pa nam bodo družbo delali stržki, pastirice in taščice. Da, prav ste prebrali, res je tako enostavno! Z odstranitvijo ene izmed stranic imate neposreden vpliv na to, katera vrsta ptic bo lahko v ptičji valilnici gnezdila.


Postavimo jo na primerno mesto

Čeprav je tudi pri lesenih hišicah ali krmilnicah pomembno, da je ne postavimo direktno na tla, pa je pri ptičji valilnici to zares odločilnega pomena. Ker ptice v njej gnezdijo, je nujno, da je odmaknjena nekaj metrov od tal, saj bo le tako nedostopna mačkam, kunam in vevericam. Ravno zato valilnice nimajo paličice za pristajanje. Najbolje je, da jo postavite nekam v bližino gozda, tako da jo bodo lahko ptice opazovale že od daleč.


Tako kot pri ptičji hranilnici je tudi pri ptičji valilnici zelo pomembno, da je zaščitena pred dežjem in vetrom. Le tako bodo ptice ves čas na toplem, njihov naraščaj pa bo srečno odletel svobodi naproti. Očistite jo šele spomladi, ko v njej sigurno ne bo niti ptic niti glodalcev, ki občasno najdejo zatočišče v starih gnezdih.


ptičja valilnica