Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Ose, sršeni in kako se spopasti z njimi

Osir ali osje domovanje kaj hitro prepoznamo po tipični papirnati luknjasti strukturi, skozi luknjice pa vidimo prihajati in odhajati črno-rumene hitro leteče žuželke. Na koncu zadka imajo strupno žlezo in želo, s katerim kaj hitro pičijo, ko se čutijo ogrožene. Če ose pustimo pri miru, načeloma ne pikajo, a kaj, ko je človeški obrambni nagon tako močan, da se jih želimo čim prej znebiti iz svoje bližine, zato nemalokrat krilimo, mahamo in udrihamo.

Pri druženju na prostem je potrebno biti še posebej pazljiv, pred vsakim ugrizom v hrano in požirkom pijače se je potrebno prepričati, da po grlu ne potisnemo kakšne ose, saj so lahko taki piki še posebej nevarni. Opozorilo velja predvsem za alergike in otroke, pri katerih lahko že manjša količina strupa povzroči hude reakcije in potrebo po zdravniški pomoči. Na spletu in med ljudmi se že dolgo pojavljajo recepti in nasveti, kako narediti raznorazne mešanice, ki jih nastavljamo kot pasti za ose, če pa ste že vse preverili in nič ne deluje, vam svetujemo učinkovite pasti za ose v velikih posodah, ki privlačijo ose in sršene, da se tja ujamejo in vam ne kratijo lepih trenutkov z bližnjimi.

Na voljo imamo velike in male posode, ki jih lahko obesite na primerno mesto, vsekakor svetujemo nekje blizu grmičevja in hkrati dovolj daleč od prostora, kjer se običajno zadržujete in družite. V posodo lahko vlijete sirup, kak malinovec ali kaj podobnega, saj so odrasle ose sladkosnede in bodo kaj hitro nasedle. Več o pasteh za ose in sršene najdete v trgovini vrtičkarji.si .

Če pa se znajdete na pikniku, kjer nimate možnosti nastaviti kakšne pasti ali lovilca, vam svetujemo, da na rob mize ali kak stol stran od mize nastavite košček hrane, po možnosti kakšne tortice, in upate, da bo osa zagrizla v vabo ter se namesto z vašo hrano ukvarjala s tistim koščkom. Predvsem pa si zapomnite: Ose niso nevarne, dokler jih ne ogrožamo, zato mahanje in kriljenje prihranite za nadležne muhe, ki vam ne morejo tako škoditi.

Posebno opozorilo pa naj velja tudi za sršene, saj je njihov strup lahko usoden tudi za zdrave odrasle – če se le da, se jim na daleč izognite, raje se jim umaknite, kot da bi tvegali njihovo jezo, saj so izredno napadalni in potencialno zelo nevarni. Če imate kje v bližini hiše ali stanovanja kako sršenje gnezdo, pa vam priporočamo, da okna zaščitite z komarniki ,da ne bi slučajno sredi noči doživeli kakšnega neprijetnega presenečenja. Zvečer gredo sršeni zelo radi na svetlobo, zato se v nezaščitenih prostorih izogibajte prižganim lučem, z mrežo pa boste zaprli pot tudi komarjem in muham.