Noč čarovnic in njen izvor - Nasveti - Zeleni bazar - vrtickarji.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 30 €. Odprema naročil še isti dan 01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Noč čarovnic in njen izvor

Praznik, kot ga poznamo danes, izvira iz starodavnega keltskega običaja, imenovanega Samhain. Gre za praznik, ki je označeval konec žetve in začetek zime, hkrati pa so Kelti verjeli, da ta dan povezuje svet živih in mrtvih. Takrat so se ljudje skrili za maske in prižgali ogenj, da bi odgnali zle duhove, ki tavajo naokoli.

Skozi stoletja je Noč čarovnic spreminjala svojo podobo in se razširila tudi na druga območja. Rimljani so izpodrinili Kelte in prevzeli njihove običaje, pozneje je začel začetek novembra veljati za dan mrtvih, nato je večer pred tem praznikom dobil iz 'Hallow Evening' ime 'Halloween'. Ko so se Irci priseljevali v Združene države, se je ta praznik razširil in postal priljubljen v Severni Ameriki. V današnjem času pa Halloween oziroma Noč čarovnic praznujemo tudi pri nas, saj je postala komercialni praznik ter del širšega sveta in rastoče denarne industrije. Praznuje se enaintridesetega oktobra, dan pred prvim novembrom, ki označuje Dan spomina na mrtve.
Predvsem v zahodnem svetu Noč čarovnic postaja vse manj praznik dejanskih duhov in prehod v svet mrtvih ter vse bolj razlog za kostume, dekoracije, sladkarije in zanimivost za otroke. Seveda pa imajo vse današnje lastnosti tega dneva izvor v originalnem keltskem prazniku. S sladkarijami so ljudje poskušali pomiriti zle duhove, nadeli so si čim bolj grozne maske, da bi na ta način pregnali in prestrašili duše mrtvih ter jim preprečili vrnitev, v izdolbene repe pa so položili goreče sveče, da bi se dodatno zaščitili pred neželenimi obiskovalci. Danes otroci tekajo od vrat do vrat s posodami za sladkarije z znanim rekom 'Trick or treat', grozljivi kostumi ostajajo, dopolnjuje pa jih tudi širok nabor ne tako zelo strašnih, repo pa so zamenjale velike, pa tudi nekoliko manjše buče, ki jih izdolbemo v podobi obraza in v njih položimo goreče sveče. Te krasijo vrtičke, okolico hiše, balkone, okenske police in tako simbolizirajo obrambo pred zli duhovi.

V obdobju globalizacije in v določeni meri tudi 'amerikanizacije' se v našem življenju pojavlja veliko novih reči, ki sčasoma postanejo samoumevne, saj se jih navadimo. Halloween postaja tudi pri nas vse bolj priljubljen praznik, mnogi pa se niti ne zavedajo, kaj točno praznujejo. Zdaj, ko veste več o izvoru in pomenu Noči čarovnic, se boste tudi lažje odločili, v kolikšni meri jo boste praznovali.

Če bo vaš dom krasila kakšna buča, ste zagotovo varni pred nepričakovanimi obiskovalci in ne pozabite nastaviti kakšne sladkarije - otroci so le otroci!