Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Blog

Izvor Miklavža

3. december 2014
Ime Miklavža, ki ga v današnjem času praznujemo iz 5. na 6. december in velja za velik krščanski praznik, izvira iz Svetega Nikolaja, ki je bil pomemben krščanski svetnik. Pravijo, da je prihajal iz premožne družine, ki je živela na ozemlju današnje Turčije. Denar, ki ga je podedoval, pa je dobrodušno razdelil revnim in zato prav dan, ko Nikolaj goduje, še danes velja za dan obdarovanja, ki ga poznamo kot sveti Miklavž.

Ker je Miklavž svetnik, njegov dom ni na severnem tečaju, tako kot dom komercialnega Božička, pač pa v nebesih. Pravijo, da naj bi obdaroval pridne otroke, pa tudi odrasle, oblečen v škofovska oblačila, spremljata pa ga tudi liturgično pokrivalo in škofovska palica. Njegov prihod je vedno skrivnosten in nihče ne ve, kako točno naj bi se pojavil, znano pa je, da ga spremljajo angeli in parklji. Zato so to tudi pomembni praznični motivi, ki se pojavljajo tudi v pecivu, piškotih, okraskih, otroških pobarvankah, tradicionalnih pravljicah in risankah ter še marsikje.
Miklavž je torej avtentična podoba, čeprav ga vedno bolj izrivata Božiček iz Amerike – ali severnega tečaja, kot vam je ljubše – in tudi Dedek Mraz, ki izvira iz Rusije. Ne glede na to, pristaš katerega izmed treh mož ste sami, pa je sveti Miklavž prvi izmed zimskih praznikov obdarovanja, ki širi dobroto in radost med soljudmi.

Morda se lahko iz tega naučimo, da pri obdarovanju ni pomembno ime, datum, niti versko, marketinško ali socialno ozadje, pač pa predvsem namen: presenetiti in osrečiti najbližje.