Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Sajenje in vzgoja rastlin v sobnih rastlinjakih

Tudi letošnja zima ni kaj dosti podobna letnemu času, kot smo ga bili navajeni. Kljub nestabilnim temperaturam pa lahko ljubitelji ne glede na nepredvidljivo vreme vzgajajo rastline, če ne zunaj na vrtu, pa kar na okenski polici. Sobni rastlinjak je praktična in zanesljiva rešitev za vrtičkarje, saj lahko z njegovo pomočjo podaljšajo čas gojenja sadik in drugih rastlin. Ker ne zavzame veliko prostora in je preprost za uporabo, je postal tudi nasploh skoraj nepogrešljiv element pri vrtnih navdušencih.
Šotne tablete

Na trgu so številni različni sobni rastlinjaki, nekateri so bolj preprosti, drugi nekoliko kompleksnejši, obstajajo tudi različne velikosti: mini rastlinjak, srednje velik in velik ter različne oblike, nekateri so širši, nekateri ožji. Eden iz serije je tudi Windhager, ki nudi številne modele in razne dodatke, na voljo pa je tudi začetniški set za tiste, ki se na novo začenjajo ukvarjati z veščino vzgoje rastlin in želijo tako vstopiti v svet vrtičkarjev.
Rastlinjak za okensko polico je možno kupiti posamezno ali v kompletu z dodatki, ki jih navadno potrebujemo za uspešno gojenje sadik. To so šotne tablete ali šotni lončki, izdelani iz naravnih materialov, ki pripomorejo k uspešnejši rasti in presajanju rastlin.
Šotne tablete so namenjene pospeševanju rasti sadik, saj so v njih primešane hranilne snovi, ki jih mlada rastlinica potrebuje, poleg tega pa so zelo preproste za uporabo. Narejene so iz mešanice šotnih vlaken in stisnjene tako, da se rastlina v njih lepo razvije. Potrebno jih je le dobro namočiti, nato pa se lahko uporabijo za ukoreninjanje sadik ali sejanje. Poleg šotnih tablet so na voljo tudi kokosove, narejene iz kokosovih in bombažnih vlaken.
Šotni lončki pa so posebne posodice, s pomočjo katerih je presajanje sadik v nadaljevanju lažje, saj le te poženejo koreninice skozi dno lončka in jih lahko v zemljo na vrtu, ali pa tudi v stanovanju, posadimo kar skupaj z lončkom in pri tem ne poškodujemo rastline. Z njihovo pomočjo je rast nadzorovana, uporaba pa je, tako kot uporaba tablet, zelo preprosta; nekaj zemlje in seme položimo v lonček ter zalijemo. Nato počakamo, dokler koreninice ne pogledajo iz lončka, tako pa vemo, da so sadike primerne za presaditev. Tudi med šotnimi lončki obstaja več dimenzij in oblik, lahko so okrogli ali kvadratni, visoki ali nizki, odvisno od tega, kakšno vrsto semena želimo posaditi.
Tudi sobni rastlinjak je prilagojen tako, da lahko vanj položimo različne lončke ali tablete. Nekateri imajo višji pokrov kot drugi, odvisno od pričakovane rasti sadik. Večinoma so narejeni iz plastike in so lahki, tako da jih enostavno postavimo na okensko polico ali kakšno drugo primerno osvetljeno mesto v stanovanju, kjer bodo naši zametki rastlinic lahko nemoteno hitro rasli in se okrepili, da bodo pozneje ugodni za presaditev v naravno okolje.

Čeprav se tovrstne rastlinjake uporablja predvsem kot vmesno fazo, v kateri sadike ob pomanjkanju naravnih pogojev pripravimo na presajanje, pa lahko služijo tudi kot nadomestek vrta, kadar želimo na okenski polici gojiti zelišča ali nekatere manj zahtevne rastline, ki ne potrebujejo veliko prostora in zemlje.

Ne glede na to, kakšno vreme nam bo v prihajajočih dneh poslala narava, in ne glede na vaše prostorske zmožnosti ali predhodno znanje, so sobni rastlinjaki ugoden in zanesljiv način vzgajanja rastlin. Tudi same tablete ali lončki lahko pripomorejo k boljšemu uspevanju, poleg tega pa so naravi prijazni. Če želite letos že zgodaj vstopiti v svet vrtičkarjev, so ti pripomočki kot nalašč za začetek.