Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Sajenje in vzgoja rastlin v sobnih rastlinjakih

Na trgu so številni različni sobni rastlinjaki ,nekateri so bolj preprosti, drugi nekoliko kompleksnejši. Rastlinjak za okensko polico je možno kupiti posamezno ali v kompletu z dodatki, ki jih navadno potrebujemo za uspešno gojenje sadik. To so razgradljivi lončki in tablete izdelani iz naravnih materialov, ki pripomorejo k uspešnejši rasti in presajanju rastlin.

Razgradljive tablete Jiffy so namenjene pospeševanju rasti sadik, saj so v njih primešane hranilne snovi, ki jih mlada rastlinica potrebuje, poleg tega pa so zelo preproste za uporabo. Narejene so iz mešanice kokosovih vlaken in stisnjene tako, da se rastlina v njih lepo razvije. Zaradi dodane mrežne tkanine zadržijo obliko in sadikam nudijo potrebno oporo. Uporaba je zelo preprosta, potrebno jih je le zaliti s toplo vodo in že se spremenijo v lonček za sajenje. 

Razgradljivi lončki za sajenje pa so posebne posodice iz kokosovih vlaken, s pomočjo katerih je presajanje sadik v nadaljevanju lažje, saj le te poženejo koreninice skozi dno lončka in jih lahko v zemljo na vrtu, ali pa tudi v stanovanju, posadimo kar skupaj z lončkom in pri tem ne poškodujemo rastline. Z njihovo pomočjo je rast nadzorovana, uporaba pa je, tako kot uporaba Jiffy tablet, zelo preprosta; nekaj zemlje in seme položimo v lonček ter zalijemo. Nato počakamo, dokler koreninice ne pogledajo iz lončka, tako pa vemo, da so sadike primerne za presaditev. Obstaja več dimenzij in oblik, lahko so okrogli ali kvadratni, samostojni ali v platojih, odvisno od tega, kakšno vrsto semena želimo posaditi.
vzgoja sadik
Tudi sobni rastlinjak je prilagojen tako, da lahko vanj položimo različne lončke ali tablete. Nekateri imajo višji pokrov kot drugi, odvisno od pričakovane rasti sadik. Večinoma so narejeni iz plastike in so lahki, tako da jih enostavno postavimo na okensko polico ali kakšno drugo primerno osvetljeno mesto v stanovanju, kjer bodo naši zametki rastlinic lahko nemoteno hitro rasli in se okrepili, da bodo pozneje ugodni za presaditev v naravno okolje.

Čeprav se tovrstne rastlinjake uporablja predvsem kot vmesno fazo, v kateri sadike ob pomanjkanju naravnih pogojev pripravimo na presajanje, pa lahko služijo tudi kot nadomestek vrta, kadar želimo na okenski polici gojiti zelišča ali nekatere manj zahtevne rastline, ki ne potrebujejo veliko prostora in zemlje.

Ne glede na to, kakšno vreme nam bo v prihajajočih dneh poslala narava, in ne glede na vaše prostorske zmožnosti ali predhodno znanje, so sobni rastlinjaki ugoden in zanesljiv način vzgajanja rastlin. Tudi same tablete ali lončki lahko pripomorejo k boljšemu uspevanju, poleg tega pa so naravi prijazni. Če želite letos že zgodaj vstopiti v svet vrtičkarjev, so ti pripomočki kot nalašč za začetek.