Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Gojenje zelišč na okenski polici

Za navdušence nad rastlinami, ki nimajo možnosti uporabe vrta, pa tudi za tiste, ki želijo popestriti svoj dom in dodati čar kuhinji, obstaja preprosta in zanimiva rešitev – vzgoja zelišč na okenski polici. Ta način gojenja zelišč je priročen, saj gre za pridelavo uporabnih rastlinic, hkrati pa celotni podvig vzame malo prostora, časa in je preprost za obvladovanje. Tudi najmlajši člani gospodinjstva lahko pomagajo pri skrbi za rastline v lončkih, pa tudi morebitno sušenje in shranjevanje ter se pri tem naučijo marsikaj o njihovi uporabnosti in zdravilnih učinkih.
Pri izbiri zelišč za sobno vzgojo je pomembno upoštevati, do katere višine zrastejo, kakšna prst jim ustreza ter kolikšno količino svetlobe in toplote potrebujejo. Za na okensko polico so primerne nižje rastoče rastline, med katere spadajo žajbelj, majaron, peteršilj, bazilika, timijan, koper, drobnjak, origano, pelin, kreša, šetraj in meta. Nekatera zelišča so trajnice, kar pomeni, da iz enega semena ali sadike rastline uspevajo več let, druge pa uspevajo le nekaj let – dve, tri – ali so enoletnice, torej navadno uspevajo od pomladi do pozne jeseni, nato pa jih je potrebno posaditi na novo. Med tista zelišča, ki jih sadimo kot enoletna, spadajo bazilika, majaron, peteršilj, janež, pa tudi kamilica, ki zraste nekoliko višje, kumina in šetraj.
Pri namestitvi sadike na okensko polico je pomembno, da je količina svetlobe ravno pravšnja. Zelišča, kot so majaron, bazilika, timijan in origano, potrebujejo več svetlobe, zato jih je potrebno namestiti na lego, kjer bo skozi ves dan dovolj sonca, medtem ko različnim vrstam mete, melisi, peteršilju in drobnjaku ustrezajo nekoliko bolj senčna območja z manj sončne svetlobe. Sobna temperatura pa naj bo kar se da stalna, optimalno med 15 in 22 stopinj. Pri samem sajenju je potrebno izbrati tudi primerne lončke. Najbolje se obnesejo glineni, saj so prepustni in na ta način odvajajo odvečno vlago, ki bi lahko nastala ob prekomernem zalivanju in povzročila gnitje koreninic. Predvsem je priporočljivo, da imajo lončki na dnu odprtine, skozi katere na podstavek odteče odvečna voda, njihovo velikost pa je potrebno izbrati glede na to, kako košat grmiček zelenja želimo in kako močno se rastlina razraste.
zelišča v kuhinji
Sama rast zelišč je uspešnejša, če se sproti odstranjuje posušeno listje, nekatere rastlinice je priporočljivo sproti tudi rezati, saj tako ne zrastejo preveč v višino in postanejo bolj košata. Potrebno je dovolj vlage, zato tudi ni dobro imeti posodic z zelišči postavljenih v bližini vira toplote, kot je štedilnik ali radiator, ki bi osušil ozračje. Izbrane vrste zelišč lahko kdaj pa kdaj tudi oškropimo z vodo in jim na ta način nudimo prijetno klimo za uspešno rast.

Posamezne vrste rastlin navadno posadimo v ločene posode, vendar pa nekatere prav lepo uspevajo tudi skupaj in dopolnjujejo rast druga drugi. Obstaja nekaj trikov za uspešno mešano sajenje, vendar pa je najpomembneje vedeti, katerih zelišč ni priporočljivo saditi skupaj, podobno kot pri določenih vrstah zelenjave, saj ena drugi lahko zavira razvoj. V paru torej ne smemo posaditi koriandra in kopra, peteršilja in poprove mete, pa tudi kumine z janežem.

Zelišča na okenski polici so torej zanimiva, uporabna in naravna popestritev doma, ki bodo vrtičkarjem prinesla zadovoljstvo, pa tudi izziv. So nezahtevna in lahko v zelo kratkem času zrastejo tako, da so primerna za uporabo sveže kot dodatek k mesu, juham, zelenjavnim jedem, napitkom ali kozmetiki, lahko pa jih tudi posušimo in shranimo, morda jih bomo, predvsem enoletnice, kmalu pogrešali in s pomočjo lastne zaloge cvetov in semen posadili nove.