Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Obrezovanje dreves in vrtno orodje

Vrtno orodje, ki nas čaka spravljeno v lopi, bo kmalu spet v uporabi. Drevesa se bodo pripravila na spomladansko vreme in takrat se začne obrezovanje, saj so za to priporočljive temperature nad ničlo. Seveda se na vsakem vrtu najdejo drugačne vrste dreves in grmovja, ponekod celo sadovnjaki ter vinogradi, kjer uporabljamo tudi različne škarje in žage. Prav ta nabor možnosti pa marsikomu povzroči težavo - kakšno orodje uporabiti in kakšen način obrezovanja je primeren.

Pri vrtnih škarjah poznamo dve osnovni obliki. Ene so kleščaste, druge so ščipalne. Kleščaste škarje so najpogosteje uporabljene in so primerne za rezanje svežega lesa, saj režejo strižno, podobno kot navadne škarje. Rez je natančna in čista. Ščipalne škarje pa so zasnovane drugače. Premika se le zgornje rezilo, spodnje pa je v obliki podlage oziroma nakovalca, kamor se nalega zgornje rezilo. Sistem je podoben sekanju ali rezanju z nožem, zato so te škarje primerne za trši les, kot so suhe in odmrle veje. Da se veje ne zmečkajo ali zdrobijo pa je pomembno, da je rezilo dovolj ostro. Poleg delitve na kleščaste in ščipalne se škarje razlikujejo tudi v tem, ali je rezilo ravno ali ukrivljeno.

Vrtne škarje so namenjene rezanju tanjših drevesnih vej in grmičevja do debeline približno enega centimetra, pa tudi za zelenjavo in cvetje. Za debelejše veje – dva do tri centimetre premera – pa se uporabljajo škarje za sadno drevje, ki imajo daljši ročaj. To omogoča večji vzvod in lažje rezanje, da se ne namučimo preveč s stiskanjem ročajev in po možnosti ob dolgotrajnem opravilu ne dobimo žuljev in bolečin. Omogočajo tudi doseg višjih vej, zato so uporabna pri obrezovanju sadnega in okrasnega drevja ter trte.
Za debelino nad tri centimetri so namenjene žage, ki morajo biti zelo ostre, da ne poškodujejo tistega dela veje, ki se drži drevesa ali grma, poleg tega pa topa žaga ni učinkovita pri rezanju.
Poleg omenjenih obstajajo škarje za travo in škarje za živo mejo. Imajo drugačno rezilo in ročaj, da najbolje služijo svojemu namenu, zato so prav tako uporabne na vrtu, saj nam olajšajo gibe in prihranijo energijo.

Osredotočimo se še na konkretno obrezovanje. Preden se lotimo rezanja, moramo vedeti, kaj želimo doseči. Bi radi vejo skrajšali, odvedli, spodrezali? Pri odstranjevanju celotne veje je pomembno, da jo odrežemo tik ob veji oziroma deblu iz katerega izhaja in ne predaleč stran od debla, da ne ostajajo nepotrebni štrclji. Če želimo drevo pomladiti, moramo počakati, da poženejo novi poganjki, nato pa šele pozneje odrežemo starejše veje. Kadar želimo krošnjo razredčiti, odstranimo zgolj sekundarne poganjke in na ta način preprečimo prekomerno gostoto. Pri krajšanju krošnje, ko odstranjujemo vrhove vej ali debla, je potrebno paziti, da drevo ali grm vseeno ohrani osnovno, 'naravno' obliko. Potrebno je imeti v mislih tudi to, da se različne vzgojne oblike – pečkarje, koščičarje, jagodičevje – reže na različne načine.

Pri uporabi orodja je dobro paziti tudi na čistočo. Čeprav je večina škarij v ponudbi prevlečena s posebno snovjo proti rji, pa tudi proti prijemanju lepljivih stebel ali vej na rezilo, vseeno ni odveč nekaj skrbi. Po potrebi orodje tudi nabrusimo, zategnemo vijake ali razkužimo, da uporaba ne pušča negativnih posledic za rastlino – morebitnih okužb in mečkanja ali zloma vej.

S cepljenjem različnih vrst, predvsem sadnih dreves, so naši predniki zagotovili boljši pridelek, saj drevesa bolje obrodijo. A prav obrezovanje je ključnega pomena za ohranjanje uspešnega pridelovanja, zato se nikar ne držite za glavo in ne obupavajte nad količino vej, ki jih je potrebno vzeti v roke, ali bolje rečeno,škarje. Na koncu se trdo delo poplača z bogatim pridelkom.