Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Domači zeliščni liker? Zakaj pa ne!

Sestavine za grenčico lahko nabiramo skozi vse leto. Pri nekaterih rastlinah pridejo v poštev listi, pri drugih cvetovi, pri določenih pa kar oboje. Uporabne so lahko tudi koreninice. Pri količinah je potrebno paziti, da v posodo dodamo pravo razmerje, poleg tega imajo nekatere sestavine lahko ob nepravilni pripravi tudi škodljive učinke. Takšen primer je pelin, iz katerega najprej skuhamo čaj in ga šele nato dodamo k ostalim rastlinam, saj drugače v alkoholu lahko izloča strupene učinkovine.

Kaj torej potrebujemo za domačo pripravo zeliščnega likerja? V večji kozarec, najbolje za vlaganje, nalijemo približno 5 litrov žganja, najbolje je uporabiti sadjevec ali tropinovec, saj osnova ne sme imeti premočnega okusa. To je najbolje narediti pomladi, potem pa se lotimo postopnega nabiranja, sušenja in dodajanja različnih rastlin oziroma zelišč v žganje.
V poštev pridejo listi in cvetovi lapuha, cvetovi vijolice, cvetovi in listje trobentic, smrekovi vršički, listi robide, cvetovi marjetice, listi ozkolistnega trpotca, cvetovi kamilice, listi navadnega jagodnjaka, listi gozdne jagode, zelene in zrele jagode navadnega brina, listi pelina, cvetovi črnega bezga, cvetovi navadnega rmana, žajbljevi listi, cvetovi sleza, poprova meta, materina dušica, vinska rutica, cvetovi akacije, listi borovnice pred zorenjem, cvetovi bele detelje, zelen janež, majaron, rožmarin, plodovi kumine, cvetovi lipe, listje širokolistnega trpotca, cvetovi šentjanževke, zeleni plod oreha, cvetovi srčne moči, cvetovi pravega kostanja, gomoljček, cvetovi arnike, njivska preslica in tavžentroža, melisa, korenina encijana.
Kadar dodajamo liste, vzamemo približno pest, cvetov damo približno 15 (recimo 10 večjih in 20 manjših), plodov ali koreninic pa majhno pest. Sestavine lahko dodajamo sveže ali posušene, pomembno pa je, da jih dobro očistimo. Med dodajanjem naj bo kozarec umaknjen z neposrednega sonca in pokrit, da ne izhlapeva, vsakič ko dodamo novo rastlino, pa zmes nekoliko premešamo. Jeseni lahko prenehamo in pustimo mešanico stati še dva tedna, ker rastline popijejo nekaj žganja, pa ga dolijemo še pol litra. Nekajkrat vmes lahko vse skupaj premešamo.
Po dveh tednih precedimo nastalo grenčico skozi cedilo, na katerega položimo gazo, da odstranimo vse majhne delčke rastlin, nato karameliziramo 2 do 2,5 kg sladkorja (približno pol kilograma na liter žganja) na majhnem ognju in ko porjavi, zalijemo z 2,5 litra destilirane vode. Ko se sladkor enakomerno stopi v vodi, odstavimo z ognja in dodamo žganje z zelišči. Premešamo in pustimo stati dva dni, nazadnje pa končni izdelek – domačo grenčico – prelijemo v dobro oprane steklenice in jih dobro zatesnimo.

Še nekaj uporabnih nasvetov: sladkor lahko dodamo v večji ali manjši količini glede na želje, prav tako vodo – odvisno, kako sladko ali močno pijačo želimo. Namesto katere rastline, ki je ne poznamo, ne najdemo ali ne maramo, lahko dodamo pomarančno lupino ali klinčke, pa tudi kakšno drugo rastlino, vendar se moramo prej nujno pozanimati, da ni škodljiva sama po sebi ali v kombinaciji z drugimi.

Pri vsem navdušenju nad končnim izdelkom pa nikar ne pozabimo, da gre za liker z visoko vsebnostjo alkohola, ki doseže kar dobrih 30, lahko tudi do 38 odstotkov, zato nikar ne pretiravajmo z degustacijo. Kot pravijo, manj je več.