Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Polži - nič več nadloga v vrtu

Vsakega vrtičkarja spravljajo ob živce polži, ki pojedo ogromno listov in na vrtu med svojim prehranjevanjem povzročajo škodo. Zdi se, da so ena izmed najbolj trdovratnih nadlog, ki se je nikakor ne da znebiti, vsaj ne za dolgo. Pa vendar obstajajo uporabni in učinkoviti triki, s katerimi lahko vzpostavite red na vrtu in odženete horde požrešnežev.

Kratkoročnih rešitev za sprotno odstranjevanje slinastih požeruhov je kar nekaj, težava je najti nekaj, kar bi jih trajno odgnalo ali jim preprečilo apetit, ali bolje, vstop na naše grede. Za začetek se osredotočimo na dokaj preproste, cenovno ugodne in okolju nemoteče metode.
Najosnovnejši način je pobiranje polžev in odnašanje stran od vrtička, čeprav bodo 'okrepitve' kar naprej prihajale, poleg tega pa vam sosedje ne bodo nič kaj hvaležni, ker ste napolnili biološki smetnjak s sluzastimi nadlogami ali še huje, vse pometali v njihovo solato. Dodatno uporabne so sledeče metode (Kreuter 2013):
Ne zalivajmo vrta zvečer, saj polži ravno takrat najbolj aktivno lezejo naokrog, voda pa jih privabi. Raje to storimo v dopoldanskem času. Kadar se množično naselijo na gredi, jo prekopljimo tako, da nekaj časa obračamo samo zgornjo plast, ki se bo posušila in s tem bomo neželene požrešneže odgnali. Jeseni, preden se polži skrijejo v zemljo, odstranimo ostanke pridelkov, plevela in gladko pograbimo gredo. Tako preprečimo, da bi v njej prezimili. Še ena metoda zaščite rastlin je ta, da tiste, ki jih polži najraje napadejo, najprej posadimo v zaprtem prostoru in jo nato presadimo, ko zrastejo močnejši listi. Okoli gredic lahko postavimo tudi različne prepreke ali pasti, ki polžem preprečijo prečkanje. Uporabne so ostre reči in jedke snovi, pa tudi določeni naravni materiali: apno, pepel, kamena moka, pa tudi žaganje, oster pesek ali smrekove iglice, saj so obstojnejši celo v deževnih dneh. Te polže odženejo, pasti pa jih privabijo. V ta namen lahko na drugem koncu vrta razprostremo vlažne vreče, lesene deske ali ostanke zelenjave, nato pa pridemo z vedrom in polže pomečemo vanj ter jih spustimo nekam, kjer v bližini ni gredic. Namesto nas pa lahko lezoče obiskovalce odganjajo celo nekatere živali in rastline. Med njihove ljubitelje spada jež, krastača, slepec, pa tudi kosi in škorci, celo kresnice in, kdo bi si mislil, veliki vrtni polž, ki poje jajčeca drugih polžev. Zato previdno pri odstranjevanju, nikar ne mečimo vseh polžev v isti koš – tako in drugače. Rastline, ki jih odganjajo, pa so tiste z močnim vonjem. Najprimernejša so zelišča: žajbelj, timijan, šetraj in ognjič. Polži se umaknejo tudi listom paradižnika, ki jih lahko položimo tudi okrog gred, vendar pa ob dežju marsikateri zgornji ukrep odpove.

Zelo uporabna je tudi Windhagerjeva volnena ovira, ki je razgradljiva in obstojna, polž pa je raje ne prečka, saj ovce ob potenju izločajo sol, ki se je mehkužci izogibajo. Daleč najbolj zanesljiva, dolgotrajna in tudi v dežju delujoča metoda pa je postavitev kovinske ograje s posebnimi robovi, ki so obrnjeni navzven in jih polži nikakor ne morejo obiti. So nekoliko zahtevnejše za postavitev, vendar je trud poplačan, saj nam ni več treba izumljati načinov, kako se znebiti nadlog. V prodaji so ločeni deli Windhager ograje, – stranice, kotni deli in zatiči - ki jih sestavimo v obrambo.
Kljub vsem metodam, ki jih poznamo, je ključni recept za uspeh kombinacija več različnih načinov borbe proti ljubiteljem solate. Nekoliko vztrajnosti je potrebno, da se jih v večji meri odstrani, pa vendar je to le ena izmed nadlog, ki para živce vrtičkarjem.

Poudarimo še, da je veliki vrtni polž zaščiten, zato ubijanje te živali nikakor ne bi smelo biti in tudi ni rešitev, poleg tega se ti mehkužci hitro razmnožujejo in s tem ne dosežemo nič koristnega. Ne glede na število sivih las ali količino izgubljenega potrpljenja, ki ga lahko povzročijo te vrtne nadloge, pa je potrebno spoštovati vsa živa bitja in poskušati najti čim bolj optimalno metodo za vzpostavitev uspešnega vrtička.