Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Kako shranjevati kakije čez zimo

Znan strunjanski praznik kakijev vsako leto privabi množice oboževalcev, ki želijo poskusiti raznorazne specialitete tega zlatega sadeža. Na stojnicah se tako najde kakijev sladoled, kakijeve pite, torte, marmelade, sušeni kakiji, seveda pa pridni Primorci prodajajo tudi še nemedene kakije, ki v zabojčkih počasi dobivajo prave okuse. Mi smo raziskali, kako pristen okus kakija shraniti vse do pomladi ali celo naslednjega leta, in tudi sami že preizkusili najlažji dve obliki – sušeni kakiji in kakijeva marmelada.
kaki plod

Sušeni kakiji

Če sadež kakija še ni zrel, ima lahko zelo trpek okus in je kot tak komajda užiten. Odličen je, ko se zmedi oziroma postane temnejše rdeče barve in precej mehak. Za sušenje potrebujete sušilnik sadja ali biosušilnik, v skrajnem primeru pa se lahko znajdemo tudi s pečico, le da bo ta delala dlje in na nižji temperaturi. Ko kakiji še niso popolnoma mehki, jih narežemo na krhlje ali četrtine, nato pa jih posušimo. Najboljši so, če jih sušimo le do izgube vsega soka, saj posušeni do hrustljavosti nimajo več pravega in prijetnega okusa in teksture. Na koncu bi morali dobiti podobno kot sušene marelice. Tudi če ste razrezali še trpke kakije, se bo praviloma trpkost izgubila s sušenjem, ostane pa prijeten sladek okus.

Kakijeva marmelada

Vse, kar potrebujete za dobro kakijevo marmelado, je zrel in meden kaki, nekaj sladkorja in limono. S kakijev odstranimo lupino in črne delce ter pecelj, nato jih damo v lonec za kuhanje. Po želji lahko pred kuhanjem s paličnim mešalnikom pretlačite celotno maso, predvsem, če vam gredo na živce nitke, ki so pač sestavni del kakija. Ni pa nič narobe, če jih kuhate kar take, malo na roko premešane in pretlačene. V lonec dodamo nekaj sladkorja – na 3,5 kg sadja približno 1 kg sladkorja, sploh če kaki ni zelo sladek. Zmešamo skupaj in dodamo na drobno narezano ali naribano limono brez rumenega dela lupine. Preden zavre, je potrebno maso stalno mešati, saj se rada prismodi. Marmelada je pripravljena v 15 do 30 minutah, saj se na štedilniku ne bo prav zelo zgostila. Preden jo nalijemo v kozarčke, lahko kozarček dobro segrejemo, nato pa zaprte pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se dobro ohladijo, preden jih prenesemo v shrambo ali klet.

Kaki je torej eden tistih sadežev, ki lahko primerno shranjen zdrži celo leto. Ob ostali zdravi prehrani z vrta pa kaki dodaja veliko provitamina A, vsebuje pa tudi precej vitamina C, bakra in kalija. Kaki torej tudi za zdravje!