V boj z brenčečimi insekti - Nasveti - Zeleni bazar - vrtickarji.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 30 €. Odprema naročil še isti dan 01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

V boj z brenčečimi insekti

Poletje je pred vrati, prav tako pa s sončnimi dnevi prihaja tudi znana nadloga, ki jo prinese toplo vreme – komarji. Ti ne izgubljajo časa s trkanjem na vrata, pač pa se preprosto znajdejo v stanovanju, na balkonu in na vrtu, pripravljeni za pitje krvi – in živcev. Težko jih je pregnati, sploh kadar se v bližini nahaja voda ali močvirje, pa vendar obstajajo načini za mirne noči in kožo brez srbečih pikov.

Poleg nadležnega brenčanja in povzročanja srbenja so leteče žuželke nezaželene tudi zaradi možnosti prenašanja bolezni, kot je malarija, vendar pri nas to na srečo ne predstavlja tako velike težave, kot na drugih kontinentih. In prav zaradi teh lastnosti si jih prizadevamo čim bolj učinkovito odstraniti, kar pa ni lahka naloga. Komarji sledijo svojemu vohu, vsi ljudje, pa tudi živali, pa nimamo enakega vonja, zato nekatere 'napadajo' raje kot druge. Kaj pa jih privablja? Nasploh ti insekti zavohajo človeški pot, pa tudi ogljikov dioksid, ki ga izdihamo. Naš naravni vonj jih pritegne, zato nas tudi pikajo. Poleg ljudi pa komarje privlačijo površine, kjer se zadržuje veliko vlage. Pravi raj zanje so močvirja, mlake, jezera, pa tudi druge oblike dalj časa stoječe vode, kamor izležejo tudi svoje ličinke. Kjer je vlaga, so torej komarji.

In kako se jih lahko znebimo? Najbolj učinkovito je, da preprečimo razvoj ličink, torej ukrepamo na površinah, kjer se zadržuje voda. Lahko gre za jarke ali betonska korita, pa tudi manjše luže v okolici, ki jih poskušamo izprazniti in izsušiti. Ker pa je težko trajno preprečiti zadrževanje vlage v okolici domov in vrtov, lahko posežemo po izdelkih, ki so zasnovani prav za odganjanje mrčesa in komarjev. Takšen primer so svetilke proti komarjem, električni uničevalci in odganjalci komarjev, pa tudi različne mreže proti komarjem, ki so različnih dimenzij, nekatere so elastične in omogočajo lahko in učinkovito namestitev. Obstajajo tudi sveče, ki oddajajo specifičen vonj in odženejo mrčes daleč stran. Poleg tega pa lahko posežemo tudi po domačih preventivnih metodah: Komarji ne marajo snovi s močnim vonjem in kadar spreji in kreme za tovrsten namen ne zaležejo, lahko odženemo komarje s pomočjo uživanja surovega česna ali močno začinjene hrane. S česnom se lahko tudi namažemo, vendar bomo tako morda odgnali še koga poleg insektov. Alternative z manj intenzivnim vonjem so tudi zelišča: Rožmarin, timijan, meta, bazilika, sivka in ognjič, pomagajo pa tudi eterična olja (evkaliptus, čajevec, cimet). Tudi limona in limonska trava sta učinkoviti pri boju s letečimi nadlogami. Nanašanje snovi na kožo tudi ni edina rešitev. Na okenske police lahko postavimo lončke, v katere smo posadili omenjena zelišča, tako bodo komarji dobro premislili, preden bodo vstopili v naš dom.

Ker pa jih je težko v celoti zatreti, bomo zagotovo v tem poletju kdaj deležni kakšnega srbečega pika. Tudi pri zdravljenju tega si lahko pomagamo s česnom ali limono, če tega nimamo, pa je tudi led zelo učinkovit, saj blaži otekline in vnetje. Tudi Aloe vera, ki je prej nismo omenili, je zelo koristna rastlina, če se namažemo z njenim gelom, bo pik uplahnil in srbečica ne bo več tako intenzivna. Na pik lahko nanesemo tudi beli mleček, ki se pojavi, kadar prerežemo steblo fige, ali pa preprosto sežemo v predal ali se odpravimo v lekarno po Aspirin, ki ga zdrobimo in zmešamo z vodo ter nato nanesemo na srbeče mesto. Vse to pomaga pri blaženju motečega občutka, v lekarnah in trgovinah pa prodajajo tudi številne pripravke, ki delujejo tako preventivno kot tudi kurativno na pike žuželk ali komarjev samih.

Boj s komarji je sicer večen, a vendarle lahko s pomočjo zgornjih nasvetov nekoliko omilimo njihove napade na naše domove, srbečico po piku pa odpravimo brez pretiranih preglavic.