Enostavno do zasebnosti in sence - Nasveti - Zeleni bazar - vrtickarji.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 30 €. Odprema naročil še isti dan 01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Enostavno do zasebnosti in sence

Že od nekdaj se ljudje poslužujemo ograjevanja ozemlja na različne načine. Včasih smo se s pomočjo te metode zaščitili pred sovražniki in neželenimi obiskovalci, danes pa v večini primerov ograje služijo dekorativnemu in estetskemu namenu, čeprav je nadvse praktično ograditi vrt ali dvorišče tudi zato, da sosedje ne postanejo preveč domači in da si zagotovimo zasebnost.

Poleg tega, da so ograje uporabne za povečanje zaščite in določitev meja, lahko v nekaterih primerih služijo tudi kot sredstvo za senčenje in delujejo protivetrno ter protihrupno. Če smo ljubitelji rastlin, lahko postavimo ograjo kot osnovo za plezalke, ali pa jo kar v celoti nadomestimo in posadimo tako imenovano živo mejo, ki prav tako nudi zavetje pred vetrom, soncem, podivjanimi vozili in radovednimi očmi, poleg tega pa vrne v dom pridih narave. Tudi ostale, manj žive vrste ograj lahko vnesemo na vrt, balkon, teraso ali gredo. Med seboj se razlikujejo glede na namen, material, pa tudi glede na zahtevnost postavitve. Poznamo kovinske ograje, ki so preproste za vzdrževanje in trpežne, predvsem tiste iz jekla. Kamnite ograje delujejo protihrupno in hkrati zadržujejo toploto na drugi strani, vendar so zaradi teže kamnov nekoliko zahtevnejše za postavitev. Lesene ograje se lepo podajo tako k modernejšim kot tudi k nekoliko bolj tradicionalnim gradnjam in še posebej na vrt, vendar je potrebno les zaščititi s posebnim površinskim premazom, saj gre za organsko snov, ki ji lahko vremenske razmere drugače hitro pridejo do živega. Poznamo tudi posebne ograje za balkone, narejene iz različnih umetnih snovi.

Ograje pa lahko postavimo tudi sami, še posebej tiste preprostejše. Osnova vsake konstrukcije so stebri, za njihovo postavitev pa je potrebno izkopati dovolj globoke luknje v zemljo in jih po potrebi zabetonirati. Najpreprosteje je posaditi ciprese ali kakšno drugo grmovje, odvisno od želene višine naše bodoče ograje. Naravna meja prav tako nudi zavetje pred soncem in vetrom. Zanimiva in preprosta je tudi postavitev vrtnih obrob, nižjih ograjic, ki služijo kot razmejitev med gredo in preostalim vrtom, z njihovo pomočjo pa lahko tudi ogradimo cvetlice in drevje.

Ograjevanje je zgodovinsko obstoječa praksa, ki poleg razmejitve zagotovi edinstven videz in pripomore k prijetnejšemu bivanju, s kančkom ustvarjalnosti pa lahko naš vrt spremenimo v pravi raj in domu dodamo estetsko vrednost.