Izvor krompirjevih počitnic - Nasveti - Zeleni bazar - vrtickarji.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 30 €. Odprema naročil še isti dan 01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Izvor krompirjevih počitnic

Jesenske počitnice, ki jih poznamo tudi pod imenom 'krompirjeve počitnice', so nam dobro poznane, predvsem tistim, ki imajo v družini mlajše otroke. Šolarji se namreč vedno razveselijo pouka prostih dni, družine pa lahko ob tej priliki odidejo na krajši dopust. Kljub temu pa ne pozna veliko ljudi njihovega ozadja in izvora.

Krompirjeve počitnice izhajajo iz časov poljedelstva, v katerih so se počitnice v šoli prilagodile potrebam dela na njivi. Ker je bila jesen čas pridelkov, predvsem krompirja, so morali otroci izostati od pouka, ne da bi počivali, temveč zato, da so lahko staršem pomagali pobirati krompir in ostale poljščine. Od tod tudi izvira ime krompirjeve počitnice. Ta dragocena poljščina pa je skozi številna leta postala in ostala eno izmed naših osnovnih živil, brez katerega si skoraj ne predstavljamo več obedovanja.

Čeprav te počitnice dandanes potekajo takrat, ko je krompir že zdavnaj pobran, pa se lahko v tem obdobju vseeno spomnimo na čase, ko ni bilo hrane in prostega časa v izobilju ter si hvaležno privoščimo kakšno krompirjevo jed.