Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Vam lahko uspe vzgojiti limono iz peške?

Najbrž se zdi popolnoma samoumevno, da iz koščic, pešk in semen, ki padejo na rodovitna tla, po določenem času zraste nova rastlina, zatem pa se postopek ponovi. Pa vendar ima marsikdo težave, ko se loti vzgoje kakšnih tropskih ali pa tudi manj tropskih dreves in grmičkov. Takšen primer je tudi vzgoja limone. Ne gre za novo pogruntavščino, daleč od tega. Nekateri so pri poskusu bolj zadovoljni kot drugi, vsakogar pa zagotovo zanima, kakšen je recept za uspeh.


Vzgoja limoninega drevesa zahteva potrpljenje, pa tudi precej pozornosti. Raste lahko več let, preden razvije plodove, zato je na začetku primerna kot lončnica ali okrasna sobna rastlina, ki v dom vnese nekoliko bolj eksotični pridih. Kako pa se je potrebno lotiti zadeve?

Najbolje je, da vzamete več limoninih pešk in jih namočite v toplo vodo – ne prevročo –  ter jih tako pustite čez noč. Ko se ovoj na peškah omehča, ga odstranite, saj morajo biti semena oluščena, preden jih posadite. Priporočljivo je, da so semena pred uporabo dobro posušena in shranjena v nekoliko bolj hladnem prostoru. Cvetlični lonček napolnite z zemljo skoraj do vrha, vanjo pa zapičite semena v krožni obliki, da bodo imela dovolj prostora. Postavite lonček na dovolj toplo in sončno mesto, lahko na okensko polico, zalivajte zmerno in že čez nekaj dni boste lahko opazili prve zelene poganjke, ki bodo pokukali iz zemlje. Rastlinica se bo v nekaj tednih spremenila v dišeče zelene lističe in vam osveževala prostor. Po potrebi jo lahko čez kakšen mesec presadite v večjo posodo.

Limona pa ni edino drevesce, ki ga lahko poskušate vzgojiti doma. Prav zanimivo je poskušati tudi z drugimi citrusi, kjer je postopek podoben, ali pa celo z ananasom in avokadom. Hkrati lahko na ta način tudi 'reciklirate' drugače neuporabne dele, ki bi končali v smeteh. Zavedajte se torej, da je mogoče naravne dobrine izkoristiti veliko bolje, kot si morda mislite.