Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Vam lahko uspe vzgojiti limono iz peške?

Vzgoja limoninega drevesa zahteva potrpljenje, pa tudi precej pozornosti. Raste več let, preden razvije plodove, zato je na začetku primerna kot lončnica ali okrasna sobna rastlina, ki v dom vnese nekoliko bolj eksotični pridih. Kako pa se je potrebno lotiti zadeve?
limona drevo

Najbolje je, da vzamete več limoninih pešk in jih namočite v toplo vodo – ne prevročo –  ter jih tako pustite čez noč. Ko se ovoj na peškah omehča, ga odstranite, saj morajo biti semena oluščena, preden jih posadite. Priporočljivo je, da so semena pred uporabo dobro posušena in shranjena v nekoliko bolj hladnem prostoru. Cvetlični lonček napolnite z zemljo skoraj do vrha, vanjo pa zapičite semena v krožni obliki, da bodo imela dovolj prostora.

Postavite lonček na dovolj toplo in sončno mesto, lahko na okensko polico, zalivajte zmerno in že čez nekaj dni boste lahko opazili prve zelene poganjke, ki bodo pokukali iz zemlje. Rastlinica se bo v nekaj tednih spremenila v dišeče zelene lističe in vam osveževala prostor. Po potrebi jo lahko čez kakšen mesec presadite v večjo posodo.

Limona pa ni edino drevesce, ki ga lahko poskušate vzgojiti doma. Prav zanimivo je poskušati tudi z drugimi citrusi, kjer je postopek podoben, ali pa celo z ananasom in avokadom.

Hkrati lahko na ta način tudi 'reciklirate' drugače neuporabne dele, ki bi končali v smeteh. Zavedajte se torej, da je mogoče naravne dobrine izkoristiti veliko bolje, kot si morda mislite.