Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Urbano vrtnarjenje - vrtičkanje za vsakogar

Urbano vrtnarjenje je dobro poznano vrtičkarjem, še posebej tistim, ki doma nimajo vrta in se morajo s pridelavo rastlin znajti na drugačen način. Obstaja veliko izvirnih in ustvarjalnih načinov, kako majhne površine zelenic znotraj mest obogatiti z raznovrstnim rastlinjem.

Ko je človek začel graditi mesta, si gotovo ni mislil, da bodo poleg varnosti in udobja nudila tudi prav posebno klimo za rastlinje. Klima v mestih je specifična in se razlikuje od okoliške klime. Mesto ima zaradi svoje infrastrukture izrazito manj zelenih površin kot njegova okolica. Zaradi velike količine betona je tudi povprečna temperatura v mestih nekoliko višja. Vsi ti dejavniki – svetloba, toplota, lega in podlaga – pa vplivajo na možnosti in razmere v urbanih zelenih površinah.

Omenimo lahko nekaj načinov, s pomočjo katerih lahko vrtnarjenje vnesemo tudi v še tako betonske domove. Ena izmed dobro poznanih metod je uporaba cvetličnih lončkov, ki nudijo dovolj prostora za uspevanje sadik ter zelišč in začimb. Poleg tega je praktična tudi uporaba rastlinjaka za okensko polico, saj ga tako postavimo na ravno dovolj svetlo mesto, ki rastlinam omogoča uspevanje celo v stanovanju, ali še bolje, na balkonu.

Obstajajo pa tudi manj preizkušeni načini vnosa pridiha narave v urbana okolja. Ponekod so za to zelo uporabne strehe višjih stavb, saj nudijo dobre pogoje za uspevanje nizkega rastlinja, pa tudi za ptičja gnezda. Ta lahko predstavljajo tudi nadlogo, vendar pa nikar ne pozabimo, kako koristne so čebelice za opraševanje cvetov. Za tiste, ki jim problem predstavlja predvsem prostor, pa obstaja tudi vertikalno vrtnarjenje, in sicer postavitev korit ali cvetličnih lončkov v nadstropja. Tako je prostor dobro izkoriščen v obliki polic ali stojal. Obstajajo celo 'žive stene', ki so lahko v celoti prekrite ali preraščene z rastlinjem. Na steno je mogoče pritrditi tudi pletene vreče  iz naravnih vlaken, na primer konopljine ali vreče iz jute, ki jih napolnimo z zemljo in sadikami ali semeni.
viseči cvetlični lončki

Pri urbanem vrtnarjenju smo lahko zelo izvirni, poleg tega pa nam to predstavlja tudi obliko samooskrbe, četudi na minimalni ravni. Hkrati lahko skozi pridelavo zelenjave ali vzgojo okrasnega rastlinja tudi recikliramo številne predmete. Takšen primer so viseči cvetlični lončki, izdelani iz praznih plastenk ali tetrapakov. Vendar pa plastika s segrevanjem oddaja strupene snovi, ki jih rastline absorbirajo, zato takšne poskuse morda raje prihranite le za okrasno rastlinje.

Mesta imajo svoje omejitve, pa tudi prednosti, ko gre za vzgojo rastlin. Urbano vrtnarjenje pa ni le način, s katerim lahko vnesemo rastlinje v bližino stavb, pač pa tudi oblika samooskrbe in povezovanja skupnosti.