Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Pikapolonice – simbol sreče ali nesreče?

Pikapolonice naj bi prinašale srečo, v nekaterih primerih pa so lahko prava nadloga. So del razvejanega družinskega drevesa, najdemo pa jih povsod po svetu. Pikapolonice sodijo v družino polonic, zato izraza tudi večkrat zamenjamo. Tukaj poznamo približno 60 vrst, pomembno pa je vedeti, da poleg domorodnih pri nas obstajajo tudi tujerodne, invazivne vrste, ki so vse prej nadloga kot simbol za uresničitev želja.

Velik problem predstavljajo invazivne vrste polonic, med njimi tudi že dobro poznana harlekinska polonica, ki prihaja iz Azije, vendar v našem okolju skoraj nima naravnih sovražnikov in se hitro naseli na vrtove in travnike, kjer začne postopoma 'uničevati' naše rastline. So rumene, oranžne ali rdeče barve, na njih pa lahko naštejemo različno število pik, lahko nič, lahko pa celo dvajset ali enaindvajset. Težava je v tem, da se invazivne vrste prehranjujejo tudi z ličinkami in jajčeci naših polonic, zaradi česar lahko te kmalu postanejo močno ogrožene, kot sta že polonici s petimi in sedmimi pikami.
pikapolonica harlekin
Kljub temu pa imajo polonice v naših vrtovih tudi svetlo plat. So namreč koristne žuželke, ki pojedo jajčeca nam bolj neprijetnih žuželk, poleg tega pa pojejo ogromno količino listnih uši in nam na ta način pomagajo ohranjati zdrave rastline. Za privabljanje polonic v vrtove obstajajo tudi posebni hoteli za žuželke, ki jih z malo truda lahko izdelamo kar doma. Vendar pa bodite pri tem pazljivi in se dobro pozanimajte, kaj pritegne katero vrsto – in previdno pri invazivnih sortah, nekatere namreč pojedo tudi veliko količino zelišč, ali pa se preveč udomačijo in se jih potem ne da zlepa znebiti.