Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Večna borba s polži

Zaradi večje površine in večje količine polžev smo se odločili, da preverimo najboljše načine, kako se jih znebiti:
  • V zadnjem tednu, ko večinoma dežuje, se jih lotevamo tudi “na roke” in jih z vrta fizično pobiramo in odstranjujemo. Ta način je sicer najbolj prijazen naravni, je pa tudi najbolj naporen in primeren le za manjše površine. Čeprav je na našem vrtu doma tudi ježek, ki naj bi imel polže za poslastico, se ta junak zadnje čase raje zateka k svoji posodi s hrano in krade mačje brikete. No, seveda ima za svoje domovanje naš ježek tudi hišico.
  • Ena od možnosti, ki nam je na voljo v boju proti polžem, je tako imenovani gel proti polžem, ki ga lahko kupimo v trgovinah z vrtičkarsko opremo. Z gelom se okoli površine, ki jo želimo zaščititi, naredi sklenjen krog, polži pa čezenj ne bodo šli. Sliši se super, a le koliko gela bi potrebovali samo za eno našo gredico, ki meri okoli 25 kvadratnih metrov, imamo pa jih 6.
  • Med naravnimi možnostmi smo našli lončke s pivom, ki naj bi polže privabljali in omamljali, da se ne gredo past na našo zelenjavo. No, tudi to smo preizkusili, priznamo, da je nekaj časa delovalo, sedaj pa enostavno ne pomaga več. Pivski lončki so osamljeni v kotih, zelenjava pa še naprej zmanjkuje.
  • Nekdo nam je svetoval, da za zastirko uporabimo bezgove liste, kar je vsekakor možnost, ki jo nameravamo poskusiti prihodnjo jesen. Bezeg naj bi polže odganjal, ni nevaren za ljudi in živali, zato bi bila to za nas kar dobra opcija.
  • V tujini naj bi se baje dobile tudi ograje proti polžem, ki imajo ostrejše kovinske robove, zato jih ne morejo preplezati. Ni sicer najbolj estetska možnost, vsekakor pa bomo razmislili tudi o tem, saj je že bolje na vrt postaviti ograjico kot strupene granule.
  • Seveda pa lahko pridemo v situacijo, ko se jih enostavno moramo na hitro in na veliko znebiti, takrat so na voljo različni strupeni in nestrupeni preparati, ki vabijo in pobijajo polže. Več o tem vam bodo povedali v specializiranih fitofarmacevtskih trgovinah, mi pa še naprej iščemo dobre naravne in prijazne načine za preganjanje polžev.
  • Naslednja metoda, ki jo bomo preizkusili, je narobe obrnjen plastičen krožnik ali krožnik iz alu folije z majhnim prerezom za vhod. Pod krožnik bomo nastavili nekaj mačjih ali pasjih briketov. Če nič drugega, bi se morali pod krožnikom bolj množično nabrati polži, ki jih nato enostavneje odstranimo, saj jih ni potrebno loviti po celem vrtu.
  • S posameznih cvetličnih loncev ali dreves jih lahko preženemo z bakrom, saj ga menda sploh ne prenašajo. Bakrena pregrada jih ne bo uničila ali odstranila, jim pa prepreči nadaljevanje poti proti vršičkom rastlin, kar bi znalo rešiti marsikatero jabolko, hruško ali prelepo cvetlico. 
  • Ker polži bojda ne marajo grobih in peščenih površin, učinkujejo tudi zdrobljene jajčne lupine, pesek in žagovina, vendar ko le te natrosite vse okoli svojega zelenjavnega vrta, bodite pozorni, da jih odstranite tudi znotraj pregrade. Vsak dan preverite, če je kakšnemu le uspelo priti v notranjost ter odstranite morebitne bližnjice (liste), po katerih splezajo naprej.
  • Po naših preizkušanjih lahko trdimo, da je nasipavanje kavnih zrnc in mlete kave okoli vrta za preganjanje polžev le še mit, saj pri nas prav nič ne deluje, metanje kave po vrtu pa je lahko tudi zelo drago, zato se tega ne bomo več lotili.
  • Polivanje okolice vrta s kisom je sicer kratkoročno učinkovito, vendar sploh ne deluje, ko zapade prvi dež, prav tako pa lahko s to metodo zemljo po nepotrebnem zakislimo, kar nam bodo zamerile prav naše rastlinice.
  • Pri nas imamo sicer nekaj poprove mete okoli zelenjavnega vrta, nekateri prisegajo, da odganja polže, a se ta metoda ni izkazala za najbolj učinkovito.
  • Ob vogale in strani vrta lahko v prazne lončke stresemo žlico ali dve koruzne moke. Polžem se baje zdi to odlična hrana, ki pa je njihov organizem ne prenese, zato jih zjutraj enostavno odstranimo v smeti.
  • Če ste strastni ljubitelji roiboos čaja, nikakor ne zavrzite vrečk po uporabi, temveč osušen čaj stresite v posodico, kjer zbirajte ostanke, dokler ne bo dovolj za posipanje po robovih vrta. Baje rdeči grmiček (roiboos) čisto naravno odganja polže – vredno preizkusa!
Povzetek našega boja s polži je pravzaprav enostaven. Še naprej jih bomo pobirali na roke, preizkušali različne nasvete in se trudili naravno omejiti njihovo razmnoževanje po našem vrtu. Drugega nam ne preostane, če želimo, da nas poleti in jeseni še naprej razveseljuje zdrava domača zelenjava. Če imate sami kakšno drugo metodo, ki deluje, pa vsekakor le nadaljujte z njo, da ne bo vaše zdravo kosilo le malica za polže.