Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Kakšna je zemlja na vašem vrtu?

V osnovi ločimo tri tipe zemlje, in sicer pesek, ilovico in glino. Vsaka izmed njih ima svoje lastnosti, zaradi katerih omogoča rastlinam različno ugodne pogoje za rast.

Peščeno prst
navadno sestavljajo večji delci, zaradi česar je precej propustna, kar pa pomeni, da se rastline na takšnih tleh težje primejo. Hkrati takšna prst ni bogata s hranilnimi snovmi, saj je močneje izpostavljena vremenskim vplivom. Vendar pa se prav zaradi prepustnosti hitro ogreje in je lahka za obdelavo, zato je primerna za gojenje zgodnjih pridelkov.

Glinena prst nastane iz razpadlega kamenja, ki se nalaga v zelo drobnih delčkih. Gre za težko zemljo, ki v sebi zadržuje ogromno vlage. Je zelo slabo prepustna in se dolgo segreva, zato vrtičkarjem zaželene rastline tam težko uspevajo in ni primerna za kultivacijo pridelkov.

Ilovnata prst pa predstavlja nekakšno naravno mešanico peska in gline. Gre za zemljo, bogato z vlakninami, katere nastanejo v procesu razgradnje organskih ostankov v zemlji, kot so listi in koreninice. Ilovica je med vrtnarji zelo cenjena, saj vsebuje dovolj vlage in je hkrati zaradi prisotnosti peska tudi prepustna. Je ravno prav porozna in ima zadostno količino bakterij, potrebnih za razgradnjo anorganskega kamenja. Sama po sebi je to torej idealna prst za pridelovanje hrane na vrtu, pa tudi za vzgojo cvetja.

Ker pa vsak vrtičkar nima privilegija izbire idealne površine, obstajajo v vrtnarskih trgovinah tudi številne mešanice prsti, pripravki za rahljanje zemlje, povečevanje vlage in podobni triki, s katerimi lahko tudi zemljo, ki ni ravno idealna, usposobimo za osnovne potrebe vrtnarjenja.