Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Travno seme za čudovito zelenico

Pri setvi trave je pomembno, da izberemo kakovostno seme (mi priporočamo Optimax), pri tem pa pazimo tudi na kakovost in vrsto trave, saj je travnih mešanic toliko, kolikor različnih preprog imamo v stanovanjih.

PRIPRAVA TAL
: pred setvijo je tla priporočljivo kvalitetno pognojiti. Idealna je uporaba organsko-mineralnega gnojila, ki vsebuje huminske in fulvo kisline. Gnojilna norma je okoli 8 kg gnojila na 100 m2. V primeru gnojenja z uležanim hlevskim gnojem svetujemo gnojenje nekaj mesecev pred setvijo s približno 400 kg gnoja na 100 m2. Gnojimo lahko tudi s sestavljenim mineralnim gnojilom, kjer je poraba prav tako 8 kg gnojila na 100 m2. Po gnojenju površino preorjemo do globine 30-40 cm ali vsaj globoko prekopljemo. Pred setvijo razbijemo večje grude in odstranimo kamne in plevel. Površino nato še poravnamo z grabljami. Če je možno pri ravnanju naredimo rahel nagib, da preprečimo zastajanje vode.

SETEV:
najprimernejši čas za setev je v jesenskem terminu od septembra do oktobra ter v spomladanskem od februarja do aprila. Priporočljiva gostota setve je 1 kg semena za 40-50 m2 površine. Pred setvijo vsebino pazljivo premešamo. Pri ročni setvi sejemo križno, in sicer najprej med hojo v eno smer, nato pa še z drugim prehodom pravokotno na prvi prehod, da se izognemo neposejanim površinam. Po setvi je priporočljivo seme pokriti s tanko plastjo prsti ali šote, lahko pa ga tudi zagrebemo v tla z grabljami. Tla zatem povaljamo in poteptamo, na koncu pa še obilno zalijemo. Pri zalivanju pazimo, da je curek čim bolj razpršen, da ne speremo semena.

OSKRBA PO SETVI
: redno zalivamo, še posebej prvih 6-15 dni do kalitve. Prvo košnjo opravimo, ko trata doseže višino 7-15 cm. Vsaj prve tri košnje ne kosimo nižje kot do višine 5-6 cm.

NAMAKANJE:
Poletnim setvam moramo zagotoviti dovolj vlage, pozne jesenske setve pa priporočamo samo v krajih z blago zimo. Setev trave lahko zaščitimo s koprenami, ki jih odstranimo po 7 dneh. Seme trav v mešanici vzkali po nekaj dneh in kali še ves mesec po setvi. Mlado travo redno zalivamo.Priporočljivo je, da zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, še posebej v vročih in sončnih dneh. Zalivamo enakomerno in ne pretirano, da se izognemo zastajanju vode.

PLEVELI:
proti plevelom se borimo z redno košnjo in kakovostnimi gnojili. Če jih ni preveč in smo potrpežljivi lahko izpulimo vsakega posebej, v težjih primerih pa lahko posežemo po primernem herbicidu.

GNOJENJE:
kakovostno gnojenje je nujno, če želimo imeti bujno in homogeno trato. Gnojenje namreč vzpodbuja tako rast in razvoj nadzemnih delov, kot tudi koreninskega sistema. Najbolj ustrezna so gnojila s počasnim sproščanjem, ki hranila oddajajo počasi in se ne spirajo tako hitro. Pomembno je, da gnojilo vsebuje dovolj dušika, ki je ključen za vegetativno rast. Najprimerneje je gnojiti spomladi, ko je trata v obdobju najbolj intenzivne rasti, poleg tega pa priporočamo vsaj še eno gnojenje septembra. Jeseni uporabimo gnojilo, ki vsebuje več kalija in fosforja ter manj dušika.

Ob upoštevanju teh osnovnih nasvetov lahko vzgojimo lepo in zdravo travo na preprost način, kot gnojilo pa lahko uporabimo domače pripravke in se na ta način tudi vedemo ekološko.