Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €.Odprema naročil še isti dan01 36 63 286
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Vzgoja vrtnih jagod

Jagode so eden izmed najbolj priljubljenih sadežev – uporabne so v številnih sladicah, v kompotu, kot prelivi, marmelade in pa seveda tudi sveže. In čeprav jih vsako leto ponujajo tudi v trgovinah, moramo priznati, da so najboljše prav z domačega vrta. Kako torej do sočnih in sladkih jagod?

1. Pomembno je, kako jih posejemo
. Priporočljivo je, da semena položimo v nekoliko dvignjene jamice in jih pokrijemo s folijo, ki jo naknadno odstranimo. Prav na tej točki je vredno omeniti tudi preprost trik: Ameriške raziskave so potrdile, da jagode bolje uspevajo, če so pokrite z rdečo folijo za jagode, saj naj bi jim to dalo občutek konkurence okoliških sadežev, zaradi česar same razvijejo več rdečega barvila. Lahko pa v vrtnariji kupite sadike in jih posadite na gredico, najbolje spet zaščiteno s folijo za jagode.
2. Potrebujejo ogromno svetlobe. Njihova aroma je neposredno povezana s količino sončne svetlobe, ki jo prejmejo, zato poskrbite, da bodo posajene na dovolj sončnem mestu.
3. Priporočljiva je organska rast. Na ta način rastlina tvori več antioksidantov, pa tudi večjo količino vitamina C. Lahko jim tudi dodamo doma pripravljeno gnojilo iz rastlinskih listov, ki vsebujejo bakterije, te pa pomagajo pri boljšem uspevanju jagod.
4. Zemlja mora biti ustrezna. To pomeni, da mora biti dovolj kisla in vsebovati veliko kalija. Na takšni podlagi jagode razvijejo boljši okus.
5. Nikar jih ne pobirajte, preden dozorijo! Ne bodite neučakani in ne trgajte še delno zelenih sadežev. Raje počakajte še dan ali dva, saj prehitro pobrane jagode niso prav nič okusne v primerjavi s tistimi, ki dozorijo do konca. Lahko jih tudi naberete – zrele, seveda – in pustite že odtrgane še nekaj dni, da razvijejo okus.

To je nekaj nasvetov in trikov, s pomočjo katerih lahko svoj vrtiček spremenite v pravi jagodni raj, zagotovo pa bodo tako okusne jagode všeč tudi drugim gostiteljem in vrtnim škodljivcem.