Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Kako se zaščititi pred komarji

Komarji spadajo v družino dvokrilcev, veliki pa so od nekaj milimetrov do največ centimetra in pol. Na glavi imajo vidno bodalo, ki jim omogoča iskanje in prebadanje kože, to pa se razlikuje glede na komarjev spol. Zanimivo je, da je pravzaprav samica komarja tista, ki pika ljudi. Preživljajo se z živalsko in človeško krvjo, pri čemer obstaja verjetnost prenašanja bolezni, ki so v nekaterih regijah smrtonosne, kot na primer malarija ali denga. In čeprav gre za leteče žuželke, se njihovo življenje pravzaprav začne na vodi v obliki ličinke, zaradi česar se tudi pojavljajo v vlažnih območjih in v neposredni bližini predvsem stoječih voda. Najbolj aktivni so v večernem času, kar nam ni prav nič všeč, saj se poleti zabava začne šele takrat, potolaži pa nas lahko dejstvo, da je življenjska doba komarja en mesec – in ne eno desetletje.
Lopar za komarje
Kaj pa komarje privablja k ljudem? Nasploh ti insekti zavohajo človeški znoj, pa tudi ogljikov dioksid, ki ga izdihamo. Naš naravni vonj jih pritegne, zato nas tudi pikajo. Kako se torej pred njimi zaščititi? Za začetek lahko uporabimo spreje in mazila, ki oddajajo neprijeten vonj, vendar to ne zaleže prav pogosto. Dobra ideja so komarniki, nameščeni na okna in vrata, odganjalci in uničevalci komarjev, med njimi popularne  UV svetilke, ki delujejo v določenem obsegu. Zelo praktična je prenosna ultrazvočna naprava, ki uspešno preganja te poletne nadloge. Obstajajo pa tudi domači preparati, ki lahko ublažijo komarjeve napade, in sicer uživanje močno začinjene hrane ali česna, pa tudi natiranje kože s česnom ali raznovrstnimi zelišči, kot so rožmarin, timijan, bazilika, sivka in ognjič. Zaležejo tudi eterična olja.

Komarji so večna nadloga in srečo imamo, da pri nas prebiva omejeno število vrst, ki pa niso smrtonosne. Kljub njihovi nadležnosti, se je pri izbiri sredstva za zatiranje je potrebno zavedati, da vsaka žival pripomore k biodiverziteti in bogatemu ekosistemu.