Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Mravlje vsepovsod!

Mravlja spada v družino kožokrilcev in živi v visoko organiziranih kolonijah s kastnim sistemom, ki predstavljajo tudi velik odstotek biomase po celotnem svetu. Glede na vrsto gradijo tudi različne domove v obliki gnezd in mravljišč, ki so tudi pri nas dobro poznana in velikokrat opazna. Sporazumevajo pa se s posebno kemično snovjo, ki jo izločajo iz žlez in nato sledijo njenemu vonju. Na ta način ustvarijo 'potko', po kateri drvijo sem in tja. Mravlje so pomembne za razgradnjo organskih snovi in ohranitev bogate biodiverzitete.
  • Kljub svoji pomembnosti pa za vrtičkarje lahko postanejo prava nadloga, sploh kadar se odločijo bivati na vrtovih ali celo vdreti v stanovanja. Mravlje se na vrtu prelevijo v škodljivce, saj lahko napadejo številne rastline. Te lahko preventivno zaščitimo in okrepimo tako, da jih polijemo z gnojevko, ki jo lahko doma pripravimo sami
  • Kadar pa so mravlje pogost obiskovalec v domovih, jih lahko odganjamo z limoninim sokom, kisom, mleto kavo, cimetom, vonjem sivke in celo s poprovo meto. Deluje tudi posipanje s sodo bikarbono v kombinaciji s sladkorjem v prahu. 
  • Če so si že ustvarile gnezdo in pojavile v velikih količinah, je potrebno uničiti zarod in matico v gnezdu. Takrat uporaba naravnih pripravkov ne bo učinkovala in bo treba poseči po kemičnih sredstvih. Pa še  takrat ni nujno, da jih bomo uničili, zato je najbolje, da še predno se mravlje pojavijo, preventivno uporabite elektronsko napravo za odganjanje mravelj.
    Ne glede na to, kako nadležne lahko postanejo te male žuželke na šestih nogah, pa je potrebno imeti v mislih tudi njihov pomen za celotni ekosistem in biti prizanesljivi in potrpežljivi pri njihovem preusmerjanju na druge lokacije.