Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Priprava vrta na hujšo zimo

  • Če v zadnjem tednu ali dveh še niste, potem vsekakor sedaj nujno vsem rastlinam odrežite črne in rjave dele, saj se na njih lahko nabirajo patogeni, ki raznašajo bolezni naokoli tudi po zdravih delih in drugih rastlinah. Vedeti pa je treba tudi, da se na odmrlih delih rastlin zadržujejo jajčeca in ličinke insektov, ki v vlažnem zavetju pod gnilim listom prav prijetno prezimijo. Ker je letos zima mila, se bomo že tako ali tako spomladi in poleti borili z neznosnimi roji komarjev, muh in mušic.
  • Če ste nameravali postaviti lesene ali drugačne ograje okoli svojega vrta, je sedaj vsekakor pravi čas. Zemlja je precej razmočena, zato bo vtikanje ograje v mehko prst lažje, ob zmrzali pa se bo ograja tudi fiksirala na svoje mesto.
  • V krajih, kjer pričakujete še nižje temperature (predvsem Gorenjska), še ni prepozno, da vrtnice in druge občutljive rastline zaščitite z ograjico, odpadnim listjem in folijo, manjše rastline pa lahko pokrijete kar s plastenkami, ki ste jim odrezali dno.Sredina zime je počasi tudi čas, ko zemlji dodamo nekaj mulča. Če ste bili pridni in kaj shranili, je pred prvo pravo zmrzaljo čas, da zaščitite predvsem bolj občutljive dele vrta. Dobro pa je, da pred nanosom novega mulča preverite, če je med listjem in travo večja zalega polžev ali jajčec škodljivcev, ki jih vsekakor odstranite.
  • Enoletnice, dvoletnice ali mlada drevesca vsekakor zaščitite z zimsko kopreno.
  • Morda se res zdi, da zemlja počiva, a zaradi nenavadno visokih temperatur se pod površino še kako dogaja – na žalost že vidimo prve poganjke na rastlinah, ki bodo v kratkem doživele pravi zimski šok, upamo lahko le, da jih ne bo preveč prizadelo. Aktivni so tudi ličinke in mikroorganizmi, ki spreminjajo ostanke listja in trave v kakovosten humus, aktivni pa so tudi škodljivci – polži, ki napadajo vse, česar se še niso lotili. Poberite torej vse polže, odstranite odmrle dele rastlinja in z njimi jajčeca insektov ter zaščitite občutljivejše rastline. Ko ste to uredili, lahko mirno sedete za mizo, naredite načrt sejanja in sajenja ter si naredite zalogo semen, ki jih boste potrebovali.