Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Vzgoja amarilisa

Jeseni so naprodaj čebulice, ki jih nato posadite v majhen lonček. Pri tem je pomembno, da ni prevelik, najbolje je, da je med čebulico in stenami cvetličnega lončka le kak centimeter in pol ali dva. Drenažno odprtino na dnu lončka prekrijte s kamenčki, drobci opeke ali glinenimi črepinjami, da preprečite zastajanje vode in posledično gnitje korenin. Prst v lončku naj bo dovolj zračna in ne preveč potlačena. Ko čebulico posadite, naj približno polovica gleda iz zemlje. Posajeno nato redno zmerno zalivajte, nikakor pa voda ne sme zastajati. Prav tako se zemlja ne sme izsušiti. Lonček naj se nahaja v temi, enkrat ali dvakrat tedensko pa preverite, ali čebulica že poganja korenine.
 
Ko steblo zraste slab decimeter, postopoma postavite lonček na vedno svetlejše mesto. Rastlinica bo nato pognala cvet ali več cvetov in takrat je pomembno, da jo premaknete na nekoliko hladnejšo temperaturo, idealno je 16 ali 17 stopinj celzija. Rastlina ne sme biti na prepihu. Navadno na steblu zacveti med 2 in 5 belih lističev z oranžnimi, rdečkastimi ali rožnatimi progami. Lahko so celo enobarvni.

Po potrebi lahko kdaj pa kdaj zemljo okoli vitezove zvezde pognojite, a ne preveč obilno. Zrak naj bo vedno svež in nekoliko vlažen. Tudi ko amarilis odcveti, je rastlina še vedno aktivna, zato je nikar ne zavrzite. V toplejših mesecih jo lahko presadite na vrt ali balkon, kjer bo lahko ponovno krasila vaš dom.