Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Hoteli za žuželke

Različno velike odprtine v masivnem lesu jim nudijo zavetje, zato insekti vanje ležejo svoj zarod. Tudi trsje je primerno mesto kamor se čebele in najezdnik radi naselijo, strigalice pa bodo našle dnevno zavetje med olesenelimi stebelci. Zapredenih odprtin ne odpirajte, hotel pa na stalnem mestu pustite tudi čez zimo. Zgodaj spomladi bodo žuželke same očistile gnezda.
hotel za insekte
  • Mrežekrilci - aktivni so ponoči, prehranjujejo s cvetnim nektarjem in mano , kot tudi z različnimi škodljivimi žuželkami, ki izsesavajo rastline. So zelo koristni v biološkem bolju proti manjšim žuželkam, ki napadajo sadno drevje, zelenjavo in okrasne rastline. Rdeča barva prednje strani privablja mrežekrilce, ki v njej radi prezimijo. Previdno odvijte streho in v prostor za mrežekrilce položite nekaj slame.
  • Divje čebele - v veliko skupino čebel samotark sodijo vse čebele, z izjemo domače čebele. Živijo same,v iskanju cvetnega prahu in nektarja, oprašujejo enako temeljito kot domače čebele, le pri opraševanju se zadržijo več časa. Čebele se najraje naselijo v Hotel pri pošti :)
  • Lesni najezdnik - odrasle žuželke se prehranjuje z nektarjem in mano, ličinke pa uničujejo listne uši, kar nam koristi v vrtovih in sadovnjakih.
  • Strigalica - strigalice so vsejdke, vendar ima najraje hrano živalskega izvora. Na noč tako uniči do 120 listnih uši.
  • Pikapolonica - pikapolonice so zelo družabne in rade prezimujejo v velikih skupinah. V fazi ličinke pojedo do 800 listnih uši na dan!
Zakaj bi postavili hotel za žuželke?
Žuželke so nepogrešljivi del narave. Ko obiskujejo cvetove, rastline oprašujejo in s tem poskrbijo za rodnost in ohranitev rastlinskih vrst v sadovnjakih in vrtovih. Posebno pomembne so divje čebele, ki opravijo večino opraševanja in jih je, če ne upoštevamo domače čebele, v Evropi okoli 1000 vrst.

Kako bi zavarovali žuželke opraševalke?

Zaradi onesnaževanja in vedno manjšega števila cvetočih rastlin v urejenih nasadih se zmanjšuje raznolikost vrst. V urejenih vrtovih in sadovnjakih imajo žuželke premalo primernih mest za gnezdenje in prezimovanje, zato jim lahko pomagamo in jim nastavimo primerna prebivališča, kot so hoteli za žuželke. Naši vrtovi naj bodo čim bolj naravni, da si bodo žuželke ustvarile primerne pogoje za prehranjevanje, bivanje in razmnoževanje. V svoje vrtove vključite zelišča in tudi samonikle rastline.
Žuželke v svojem bivališču niso nevarne, so pa ogrožene, zato postavite Hotel za žuželke na zatišno mesto, ki naj ne bo izpostavljeno dežju in močnemu soncu. Od tal naj bo dvignjen od 0,5 do 2 m, lahko ga postavite na balkon ali teraso.

Pomembno je, da je hotel vedno suh in zaščiten pred dežjem, v nasprotnem primeru bo zarod uničen. Hotel za žuželke postavite na višino 1,5 - 2 m od tal, pri tem izberite mesto zaščiteno pred vetrom in vremenskimi vplivi. 
Vhodi naj bodo obrnjeni v smeri jugo-vzhod. Lahko ga postavite tudi na balkon ali teraso. 
Premazovanje s strupenimi laki in lazurami ni priporočljivo!