Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Domača vegeta

Domača Vegeta je prava poteza za kuharje, ki ne marajo umetnih dodatkov in arom ter ojačevalcev okusa v svoji prehrani. Je preprosta in zdrava, sami pa lahko nadzirate tudi, katere sestavine so v njej, nenazadnje ste vi njen kreator.

Glavna sestavina je zelenjava, ki jo brez težav pridelate na vrtu. Kadar te možnosti nimate, je najbolje kupiti lokalne pridelke, saj so kakovostni, poleg tega z nakupom podpirate tudi domače gospodarstvo. Uporabite lahko korenje, čebulo, por, kolerabo, cvetačo, zeleno, peteršilj in luštrek. Poleg posameznih vrst zelenjave boste potrebovali tudi sol, ki deluje kot konzervans in poskrbi, da lahko mešanico za dlje časa shranite, ne da bi začela plesneti ali gniti. Poleg soli lahko po želji dodate tudi malo olja ali pa jedilni škrob, kajti ta preprečuje nastanek grudic.

Pomembno je, da izbrano zelenjavo dobro očistite in nasekljate na majhne koščke ali trakce. Potem jo razprostrite po pekaču in dajte sušiti v pečico. Po želji jo lahko predhodno tudi na hitro prevrete v vodi, ni pa nujno. Poskrbite, da bo zelenjava med seboj dobro premešana, saj bo tako okus bolj enakomeren. V pečicah, kjer lahko nastavite program za sušenje, ne bo težav. Če programa nimate, zelenjavo sušite v ogreti pečici na temperaturi 65 stopinj, po nekaj urah pa zmanjšajte na 40-50 stopinj. Čas priprave bo tako daljši, a se bodo vrtnine postopoma sušile in ne bodo razpadale.  Pečico med sušenjem pustite priprto, da lahko vlaga sproti izginja. Vsako uro preverite, če je zelenjava popolnoma posušena. To preverite tako, da vzamete enega izmed koščkov in ga prepognete. Če se upogne, ne pa tudi zlomi, je ravno prav posušen, kadar razpade, ste verjetno zelenjavo pustili v pečici predolgo. Navadno je čas sušenja med 7 in 12 ur

Posušeno zelenjavo nato ohladite in po želji zmeljite še v električnem mešalniku. Dobro je, če jo še nekaj ur ali čez noč pustite narezano na pladnju, preden jo spravite v stekleni kozarec oziroma kozarčke za vlaganje in dodate sol. Praviloma se za vsak kilogram zelenjave uporabi 200-250g soli, lahko pa jo kombinirate tudi z drugimi začimbami po vašem okusu. Ko je začimbna mešanica spravljena, jo lahko postopoma dodajate različnim mesnim jedem, krompirju in omakam, hranite pa jo v temnem in suhem ter hladnem prostoru. 
domača vegeta suha
Priporočamo naš recept:
  • 6-8 večjih korenčkov
  • 1 rumena koleraba
  • 2-3 paprike
  • 2 pora (čim manj zelenega dela)
  • 2 zeleni
  • 2 stroka česna
  • 1 majhna čebula
  • Šop peteršilja (lahko uporabite oboje, tudi koren)
Kot omenjeno, lahko določene zelenjavo zamenjate s takšnimi, ki vam je bolj pri srcu, poigrate se lahko tudi s količinami, saj ni univerzalnega pravila, katera domača Vegeta je najboljša – morda prav vaša!