Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Kako vzgojiti avokodo iz peške

Avokadova priljubljenost izven tropskega in subtropskega sveta je močno narasla, saj gre za hrano, bogato z vitamini in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Povpraševanje po tem super sadežu pa nosi negativne posledice za okolje, saj njegova množična pridelava vodi v degradacijo okolja. Če avokadovec oziroma ameriško hruško gojimo kot sobno rastlino, sicer najverjetneje ne bomo deležni plodov, vendar pa s svojimi lepimi listi popestri prav vsak dom ali pisarno.
  • Kako se lotimo vzgoje?
Zrel avokado previdno prerežemo, da ne poškodujemo peške. Peško dobro operemo in osušimo. Obrnemo jo tako, da je ožji, bolj koničast del obrnjen navzgor, širši del pa navzdol. Iz tam bo namreč pognala korenina. Rjavega ovoja ne odstranjujemo, saj bo ob pravem času odpadel sam. Peško lahko položimo na dovolj ozek vrat steklene vaze, vendar je tako težko dolivati vodo, zato je najbolje narediti ogrodje za oporo in jo postaviti v kozarec. Tri zobotrebce ali podobne pripomočke enakomerno zapičimo v peško v liniji njenega obsega, vsako s svoje strani, da tvorijo stojalo. Vse skupaj nato položimo na prozoren plastičen ali steklen kozarec z vodo. Ogrodje omogoča pritrditev v sredino kozarca, vseeno pa je spodnji del namočen v vodo, kar je nujno za razvoj korenine. Peška mora biti za 1/3 ali ½ v širšem delu potopljena, vodo pa po potrebi dolivamo vsak drugi dan. 
Avokado iz peške
Kozarec postavimo na sončno mesto z veliko naravne svetlobe. Najboljše so okenske police, predvsem na južni strani. Čez dober teden bomo opazili, da iz dna peške poganja bela korenina, v prihajajočih tednih pa ji sledi tudi zelen poganjek na vrhu. Dokler korenina ne postane jasno definirana in nekoliko razvejana in dokler poganjek ne zraste vsaj decimeter v višino, pustimo rastlinico zgolj v vodi. Postopoma v vodo lahko dodajamo zemljo, da vnašamo hranilne snovi, saj jih poganjek sčasoma izčrpa. Šele, ko se steblo in korenina dovolj razvijeta, pa posadimo sadiko v nekoliko večjo posodo. Če po nekaj mesecih še vedno ne vzklije, jo lahko vseeno posadimo tako, da z zemljo prekrijemo večino peške. Primerna je dobro odcedna zemlja. Za uspešen razvoj in rast potrebuje rastlina temperaturo med 22 in 30 stopinj in veliko sonca. Najustreznejša temperatura je 25 stopinj, prav tako je ključna visoka stopnja vlage, okrog 55 odstotna.  
  • Možne težave:
Ni težko pridelati nove rastlinice iz peške, zahtevno pa jo je ohranjati pri življenju, saj naše podnebje za to ni idealno. Marsikdo obupa, ker po nekaj mesecih recikliran avokado povesi liste, ki se sušijo in rjavijo, odpadajo, ali pa se rast popolnoma zaustavi. Pri tem je treba paziti na redno, a ne prekomerno zalivanje, pa tudi na to, da v prostoru ni prevelikih temperaturnih razlik. 
  • Nadaljnja skrb za drevesce:
V poletnih mesecih lahko avokadovec postavimo na prosto, v hladnejših in čez zimo pa ga je potrebno ponovno premakniti v zaprte prostore. Prezimitev poteka pri največ 15 stopinjah, manj ga zalivamo in poskrbimo, da ostane na svetlem mestu. Vsakih nekaj let ga je dobro presaditi v večjo posodo, drugače se rast upočasni, saj se koreninski sistem ne more ustrezno okrepiti. V dveh letih v višino zraste približno 1 meter, listi pa dosežejo velikost med 10 in 25cm. Posode morajo imeti tudi možnost odtekanja vode. Zemlja mora biti ves čas vlažna, ne pa preveč zalita. Ustrezna prst je rahlo kisla in lahka. Gnojimo ga lahko s sadjarskimi gnojili.

Ob ustrezni negi z malo sreče lahko avokadovec preživi tudi desetletja in čeprav je možnost oprašitve izredno majhna, nekateri po 7-10 letih celo razvijejo plodove – nov užiten avokado!