Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

5 vrtnin za popolne začetnike

Občutek, ko stopimo na svoj vrt, ga opazujemo, rastemo z njim in uživamo v nastalem, je razlog, zakaj se vedno več ljudi odloča za vrtnarjenje. 
Vrtnarji imamo tako rekoč neskončno možnosti za odkrivanje vrtnin, načinov zasaditve in oblik vrtnarjenja. 
To obilje pa lahko s seboj prinese tudi dvom v naše sposobnosti in svet vrtnarjenja lahko postane pri preveliki izbiri tudi zastrašujoč. Motivacija pa se na ta način hitro izgubi. 
Zato smo za vas izbrali 5 vrtnin, ki so nezahtevne in vam bodo pomagale počasi nabirati vrtnarsko samozavest ter znanje. Ko boste videli, koliko veselja vam bo prinesel vaš vrtiček, bo vsak dvom hitro odpravljen. 
Te vrtnine vam bodo prinesle hitre rezultate, s tem pa dale motivacijo za rast in širitev vrtnarskih obzorij.solata berivka
  • SOLATA BERIVKA
Solata berivka je odlična zelenjava za začetnike. Hitro vzklije in raste, nabiramo pa mlade liste. To je solata, ki ne dela glav, temveč raste pokončno. 
Zasadimo jo lahko v vrste, vsepovprek ali celo v manjše kupčke. Lahko jo večkrat režemo in zaradi svoje hitre rasti lahko pričnemo kmalu uživati v sveži solati, ki smo jo pridelali čisto sami. 
  • RUKOLA
Rukola je popolnoma nezahtevna rastlina, ki nam, tudi v manjši zasaditvi, prinese ogromno pridelka, v katerem lahko uživamo vedno znova. 
Rukola hitro vzklije in hitro prične razvijati rozetaste liste, ki so značilnega okusa. 
V kombinaciji s paradižnikom in kumaricami pa ustvari solato, ki poka z okusom in vitamini. 
Običajno kupujemo seme gojene rukole. Njen okus ni tako močan kot okus divje rukole, oboji pa sta čudoviti vrtnini za vrtnarske začetnike.
  • VRTNA KREŠA
Vrtna kreša spada, podobno kot solata berivka in rukola, med tiste vrtnine, ki nam hitro dajo začetno vrtnarsko samozavest.
Seme kali do 7 dni, kmalu za tem pa se ze pričnejo razvijati značilni listi, ki so še bolj značilnega okusa. 
Je izjemno uporabna in zdrava rastlina. Vsebuje številne vitamine in minerale, v katerih lahko uživamo celo leto, saj jo lahko vzgajamo pozimi in sicer kar na okenski polici. 
Če še ne poznate okusa vrtne kreše, vas bo prijetno presenetila. Kombinirajte jo s paradižnikom, dodajte v solato ali si jo privoščite s skutinim namazom. redkvica
  • REDKVICA
Redkvica je ena izmed vrtnin, ki jih sejemo zgodaj spomladi, nato pa zopet ob koncu poletja. Ne potrebuje svoje gredice in hitro vzklije. 
Poleg podzemnega dela lahko uživamo tudi kalčke ali mlade rastlinice, ki jih pulimo pri redčenju. Gnojiti je ni potrebno. 
Seme redkvice lahko zmešate s semeni korenja in ju posejete skupaj. Prav tako pa redvica rada biva med solato ali ob zelju, čebuli ali kumarah. 
Redkvica vas bo razveseljevala s svojimi sočnimi in aromatičnimi koreninami, ki jih lahko uživamo same ali v odlični solati.
  • KORENJE
Korenje je na naših vrtovih nezamenljiva vrsta. Uporabljamo ga svežega ali kuhanega, v slanih ali sladkih jedeh, ga zamrznemo ali ga hranimo v kleti. 
Sejemo ga neposredno v gredico, lahko že marca. Seme klije nekoliko dlje, a naše potrpljenje bo nagrajeno z bogatim pridelkom. 
Goste pridelke redčimo tako, da imamo en korenček na en centimeter zemlje. Če želimo večje korenje, redčimo še bolj. 
Nekateri pa korenje sejejo tudi septembra, ta prezimi in nas v aprilu razveseli z zgodnjim pridelkom.
 
Naj vam začetno pomanjkanje znanja ne ukrade zagona. Upamo, da vam bo naših 5 izbranih vrtnin vlilo samozavest in veselje do vrtnarjenja. Čudoviti svet vrtnarjenja vas že čaka, da se mu pridužite.