Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Koristne ličinke na vrtu: zlata minica (Cetonia Aurata)

Obstaja pa še ena vrsta ličink, ki je v tleh zelo pogosta in jo mnogi zamenjujejo za škodljivca, a je v resnici izjemno koristna: ličinka zlate minice . Teh ličink ste v svojem vrtu lahko zelo veseli.
Ličinko zlate minice zamenjujemo z ličinko majskega hrošča, ki na vrtu skozi svoj dolg razvojni proces ustvari precejšnjo škodo.
Ločimo ju po po tem, da je ličinka zlate minice po celi dolžini enako zadebeljena in težko ločimo glavo od zadka. Ličinka majskega hrošča ima vitkejše telo, z dobro vidno temnejšo glavo in tremi pari nog.
Ogrci zlate minice se zvijejo v klobčič in mirujejo, ko jih zmotimo. Ogrci majskega hrošča pa se pričnejo premikati.
zlata minica licinka
Verjetno vsi poznamo tistega čudovitega kovinsko zeleno-zlatega hrošča, ki nas v soncu razveseli s svojo barvo?
Pomladi se odrasli hrošči parijo, samice pa odlagajo jajčeca v kompost, gnoj, med listje ali v razkrajajoči se les. Iz jajčeca se razvije ličinka - ogrc, ki celo leto živi in se hrani, prezimi in do julija spremeni v bubo. Odrasla žival pa se izlevi zgodaj spomladi.

Ogrci zlate minice so na vrtu koristni, saj sodelujejo v procesu nastajanja humusa. V letu in pol, kolikor so prisotni na vrtu in kompostu, predelajo ogromno materiala in ustvarjajo mehak, kakovosten kompost.
Primerjamo jih lahko z deževniki, saj s puščanjem svojih izločkov pomembno prispevajo k predelavi organskih snovi.
zlata minica zuzelka
Pisana in raznolika zasaditev vrta bo postala dom in vir hrane za mnoge živali, ki se prehranjujejo z ličinkami. Najbolj se lahko razveselite ježa, ki mu debele ličinke predstavljajo pravo poslastico.

Kač
se ponavadi razveselimo malo manj, a tudi one bodo pomagale pri manjši populaciji ličink.

Mnogi se jezimo tudi nad krti, ki s svojimi rovi in krtinami uničujejo naše zelenice. A prav krt je vaš najboljši prijatelj v borbi proti majskemu hrošču.

Vrt nam bo tako prinesel ogromno veselja, če bomo sodelovali z naravo, jo opazovali in primerno reagirali, ko nas obiščejo škodljivci.

Vedno pa smo lahko veseli ličink zlate minice, ki nam, v zameno za hrano in zavetje, pridelajo vrhunski kompost.