Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

5 vrtnarskih napak, ki se jim boste želeli izogniti

Za vas smo pripravili nekaj napak, ki jih naredimo praktično vsi, ko pričenjamo z vrtnarskimi podvigi. Na tak način se jim boste lahko izognili in poskrbeli za lepo vrtnarsko sezono. 
Vsak vrtnarski mojster je namreč nekoč bil začetnik, največ pa se naučimo prav iz napak. Saj veste: nikoli napaka, vedno lekcija. 
  • Napaka številka 1: Nepriročna lokacija
Svoj vrt si uredite tako, da boste lahko hitro in relativno udobno dostopali do vsega, kar imate na vrtu. Prevelike gredice lahko vrtnarskim začetnikom povzročijo kar nekaj preglavic. 
Morebiti je na začetku najbolje začeti z manjšim vrtičkom, ki ga sčasoma lepo širite. Dobra rešitev so tudi sedaj zelo popularne visoke grede. Te vam bodo pomagale ohranjati nadzor nad vašo vrtnarsko situacijo, hkrati pa se vam ne bo treba toliko sklanjati, kar je sambonus. 
Poskrbite torej, da boste imeli do vrta in vaših vrtnin hiter in udoben dostopkorenje
  • Napaka številka 2: Vaš vrt nima dovolj sonca
Preden se odločite za lokacijo vašega vrta, opazujte lokacijo, kamor ga nameravate postaviti. V katero smer je obrnjena? Koliko ur na dan bo vaš vrtiček na soncu? 
Ob osmih zjutraj poglejte na vaš bodoči vrt in si zapomnite ali zabeležite položaj sonca. Enako storite okoli dvanajste in četrte popoldne. Poskrbeti morate namreč, da boste posadili primerne vrtnine na primerno lokacijo glede na to, koliko sonca potrebuje za rast. 
Če boste poznali senčnost in sončnost vašega vrtička, boste nato lažje izbrali vrtnine, ki jim te lokacije odgovarjajo. 
  • Napaka številka 3: Na vašem vrtu ni vira vode
To je napaka, ki se nam na začetku ne zdi pomembna. A ljudje smo včasih lena bitja, ki ljubijo priročnost. Ko boste v najbolj vročih dneh na svoj vrtiček tovorili vodo, vas lahko vaše prvotno navdušenje kar hitro mine. 
Kaj hitro se namreč zgodi, da vam kak dan enostavno ne bo do tega, da bi zalili svoj vrt. Vaš pridelek lahko tako propade, vi pa izgubite voljo do vrtnarjenja. 
Vsak vrtnar ima rad priročen vrtiček, ki je ravno prav velik in vsebuje vse, kar potrebuje za uspešno vrtnarjenje. Voda je vsekakor na vrhu tega seznama. 
  • Napaka številka 4: Vrtnine so posajene preblizu druga drugi
Korenje  je ena izmed najbolj popularnih vrtnin. Prav tako redkvica, obe pa sta čudoviti vrtnini za vrtnarske začetnike. Hkrati pa imata zelo drobno seme, ki ga lahko zelo hitro sejemo precej na gosto. 
Ko naše vrtnine poženejo in malo zrastejo, je zato zelo pomembno, da se ne tiščijo preveč in imajo prostor za rast
Spremljajte svoje pridelke in jih po potrebi razredčite. Vaš pridelek bo tako močnejši in obilnejši.
  • Napaka številka 5: Vrtnarjenje brez posvetovanja z izkušenimi
Vrtnarjenje je veščina, ki gre iz roda v rod. Ne glede na to, koliko znanja vam lahko ponudijo splet ali vrtnarske knjige, so prava zakladnica znanja vseeno izkušnje tistih okoli nas. 
Nekdo, ki je sedaj, na primer, v svojih sedemdesetih, vrtnari pa od svojega petnajstega leta, je neprecenljiv vir informacij. 
In verjemite, da bo večina svoje izkušnje in znanje z veseljem delila z vami. 
Dober vir znanja so tudi družbena omrežja, kjer boste našli tudi nas
Več glav več ve in z veseljem bomo delili vaša vprašanja in vam pomagali najti rešitev za vaše vrtnarske izzive. Veseli bomo, če nas obiščete in pocukate za rokav tudi tam.