Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

3 preprosti načini za spopadanje s sušo …

Ena izmed poglavitnih potreb, ki jih imajo naše vrtnine je, seveda, voda. Pretekli junij pa je s seboj prinesel sušo, kot je do sedaj nismo poznali.
Varčevanje z vodo dobiva nove razsežnosti in je postalo praktično nuja. Znanje o vrtnarjenju v času suše nam bo v prihodnosti, ko se svet vse bolj spreminja, prišlo še kako prav.
Moderni vrtičkarji se bomo tako morali vedno znova prilagajati in spoznavati tehnike in načine, kako poskrbeti, da bodo naše vrtnine uspevale tudi v obdobju suše.
Za vas smo zbrali nekaj idej, kako poskrbeti za vrt tudi, ko je suša.
  • Poskrbite za primerno zemljo
Primerna zemlja je za uspeh vašega vrtička ključnega pomena. Zemlja, bogata z veliko organskimi snovmi bo bolje držala vlago, kot porozna zemlja ali glineni kompoziti, ki vode ne razporejajo dobro.
Prav tako pomaga, če se v obdobju suše izognete presajanju, saj je za rastline to precejšen šok. Presajanje tako opravljajte ob deževnih dnevih, saj vrtninam na ta način omogočite, da se bodo lažje privadile.
Prav tako bodo imele vrtnine v deževnem obdobju priložnost izgraditi močnejši koreninski sistem, ki jih bo okrepil in jih bolje pripravil na sušno obdobje.
  • Naredite dobro zastirko
Na slovenskih vrtovih smo do sedaj bolj poredko videvali zastirke. Pravzaprav se ponašamo z zelo lepo očiščenimi in pravilno oblikovanimi gredicami. To do sedaj ni bila prevelika težava, a tako lepo očiščene gredice imajo tudi svoje slabosti.
Gola zemlja hitro izgublja vlago, hkrati pa pekoče sonce iz nje vleče minerale, ki jih naše vrtnine še kako potrebujejo.
Da se temu izognete, okoli svojih vrtnin napravite debelo zastirko. To bo preprečevalo uhajanje vode in mineralov.
Za zastirko lahko uporabite na primer slamo ali lubje. Najboljša izbira pa je lesna volna. Slama lahko na vrt prinese plevel, če se zaseje trava, lubje pa lahko vpliva na kislost zemlje.
Če najdete torej lesno volno, uporabite to.
Nekateri pa pustijo naravi, da gre svojo pot, svojih vrtov ne okopavajo in pustijo, da jih prerašča trava. Tudi to je lahko v sušnih mesecih dober način zadrževanja vlage.Zalivanje
  • Zalivajte dvakrat
V času suše moramo vodo, ki nam je na razpolago razporejati čim bolj preudarno. Ne zalivajmo vsepovprek, a zalijmo temeljito.
Ena izmed boljših tehnik za zalivanje je ta, da zalijemo dvakrat. Morebiti se vam bo tak nasvet za zalivanje v sušnem obdobju zdel popolnoma nelogičen, a za tem dvojim zalivanjem stoji dober razlog.
Prvo zalivanje je hitro zalivanje, ki poskrbi, da se razpusti skorja, ki je morebiti nastala na površju. Če boste namreč zalili hitro in oblilno, se bo voda razlila po trdi skorji, do korenin pa je bo prišlo bore malo.
Zalijte torej najprej malo okoli vsake rastline in ko končate, zalijte vse še enkrat, tokrat bolj temeljito. Pri drugem zalivanju uporabite več vode in poskrbite, da bo zemlja res dobro prepojena. Pri tem vam bo seveda pomagalo že tisto uvodno zalivanje, ki je poskrbelo za mehkejšo skorjo.
Drugi, zelo učinkovit način zalivanja pa je z namakalnim sistemom. Če imate možnost na svoj vrt vgraditi sistem, ki bo s konsistentnim kapljanjem poskrbel za vedno zadostno količino vode, to zagotovo priporočamo.
A tudi brez namakalnega sistema lahko vaš vrt lepo uspeva tudi v sušnem obdobju.
  • Zaključek
Narava nas zadnja leta aktivno uči, da je sprememba prav zares edina stalnica. Prilagajati se moramo takšnim in drugačnim razmeram, marsikdaj pa se moramo sprijazniti tudi s škodo, ki jo utrpimo zaradi nestabilnega vremena.
A naj vam vse to ne pobere volje do vrtnarjenja. Narava nas še vedno vedno znova razvaja s svojim obiljem in poskrbi za veselje ob obisku našega vrtička.