Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Navadni tolščak: vir omega-3 maščobnih kislin na vašem vrtu

O omega-3 maščobnih kislinah pojejo že ptički, ki skakljajo po naših vrtovih. Varujejo nas pred boleznimi srca in možgansko kapjo, pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka ter delujejo protivnetno in protirakavo.
V naši prehrani jih ne najdemo prav veliko, največ pa jih zaužijemo z ribami.
Ampak, kaj pa imajo ribe in omega-3 kisline skupnega z vrtnarjenjem?portulak
  • Vir omega-3 kislin se skriva med režami vaših tlakovcev
V juliju se na naših vrtovih, ob robovih gredic, med tlakovci ter med kamenjem obilno razrašča rastlina, ki jo marsikateri vrtičkar vedno znova jezno ruva iz zemlje.
Navadni toščak ali portulak (Portulaca oleracea) je plevel z mesnatimi listki in gladkimi rdečkastimi stebelci. Ker je tako značilnega videza, ga je praktično nemogoče zamenjati s čim neužitnim. Do živega mu ne pride niti največja suša in kljub vztrajnemu puljenju se izjemno hitro razrašča.
Preden se ga ponovno odpravite puliti, preberite, zakaj je ta vrtna nadloga v resnici lahko vaša najboljša prijateljica. 
Sočen, mlad tolščak je namreč nadvse okusen in zdrav. Uživamo ga lahko svežega ali kuhanega.
  • Polnost vitaminov, antioksidantov in omega-3 kislin
Tolščak vsebuje vitamine A, C in B, železo, magnezij, kalcij in ogromno protivnetnih snovi. Vsebuje pa tudi antioksidante, ki naša telesa varujejo pred delovanjem prostih radikalov in njihovimi posledicami.
Prav tako vsebuje pektin, ki pomaga pri uravnavanju holesterola, znižuje krvni tlak in sprošča gladke mišice.
Če pa vas dajejo želodčne ali črevesne težave, lahko pomaga sluz, ki jo izloča tolčak.
Najbolj zanimive pa so zagotovo omega-3 kisline, ki jih vsebuje. Velja namreč za eno izmed najbogatejših rastlinskih virov te pomembne maščobne kisline. Vrtičkarji, ki ste vegetarijanci ali vegani boste tega zagotovo zelo veseli.solata navadni tolščak
  • Zdravje od znotraj navzven …
Navadni tolščak se uporablja praktično na tisoč in en način. Sočni, mladi listki so osvežilen dodatek solatam in drugim hladnim jedem, juham in prilogam.
Če ga kuhate, bo po petnajstih minutah sprostil sluz, s katero lahko gostite jedi. Blagodejno pa vpliva tudi na dihala in, kot že omenjeno, na želodec in prebavila.
Iz tolščaka lahko pripravite tudi čaj, ki pomaga omiliti glavobol in deluje pomirjujoče. Priprava takega čaja je čisto preprosta. Žličko svežih listov prelijte z 240 mililitri vrele vode, pokrijte in pustite stati 10 minut. Nato precedite in počasi popijte.
  • … in od zunaj navznoter
Vsi se kdaj soočamo z razboletimi in napetimi mišicami. Pomaga vam lahko tudi tolščak.
100 gramov tolščaka operite, prelijte z 100 mililitrov hladne vode, pristavite na ogenj, da zavre, nato pa pustite stati 15 do 30 minut.
S pomočjo nastale tekočine napravite obhladke, ki jih položite na napete ali boleče mišice.
  • Kulinarični presežki brez okusa po grenkih zdravilih
Super je, če je neka rastlina tako zdravilna. Težava pa nastane, če jo je težko spraviti po grlu. Saj poznate tisti grenki okus, ki se ga je tako težko znebiti? 
A tolščak skriva presenečenja tudi na kulinaričnem področju.  
Njegov okus je nežen, osvežujoč in rahlo kisel. Prijetno pa preseneti tudi hrustljavost in sočnost listkov. Prav zato ne potrebuje veliko začimb. Morebiti mu lahko dodamo malo soli ali bučnega olja, ampak tudi to ni nujno. 
  • Zaključek 
Rastlinski svet ponuja nešteto presenetljivih okusov in domačih zdravil, ki svoje delo opravijo enako ali celo bolje od tistih, ki jih dobimo v lekarni. 
Navadni tolščak je pri nas zelo pogosta rastlina, zato je škoda, da še vedno po večini velja za plevel, njegov potencial pa ostaja neizkoriščen. 
Upamo, da smo vas prepričali, da ga ob vašem naslednjem obisku vrta z veseljem prepoznate kot dobrega prijatelja vašega zdravja, osvežitev za vaš krožnik in ne več kot plevel.