Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Prva sezonska dela na vrtu

  • Zunaj je še hladno, vendar pa lahko za prve pridelke poskrbite že z okenskimi rastlinjaki. V zabojčke lahko mirno posejete že vso zgodnjo zelenjavo, kamor predvsem sodijo različne sorte solate, pa tudi paradižnik in papriko. Če jih sejete neposredno na vrt, morate vedeti, da hladna zemlja lahko povzroči zamiranje in s kaljenjem ne bo prav nič. In ravno pred tem se lahko zavarujete s sejanjemv sobne rastlinjake, ki jih postavite na okenske police. Najbolje bo, da vzamete sobni rastlinjak za okensko polico, ki ustvarja optimalne pogoje za vzgojo mladih rastlin. Rastlinice boste ob stalni temperaturi zemlje nad 10⁰C presadili na vrt.
  • Še vedno ni prepozno v lončke na okenskih policah posaditi ali posejati zelišča, ki jih boste lahko sveža uporabljali v raznoraznih jedeh skozi celo leto. Zelišča v stanovanju nemalokrat izgledajo kot odlično okrasje – skorajda kot cvetlice, dajejo prijeten, svež vrtni pridih zraku, hkrati pa le sveža zelišča dajejo hrani tisto pravo aromo.
  • V sadovnjaku je februarja pravi čas za dodajanje komposta, tudi gnojenje s kalijem in fosforjem, ter zimska rez dreves. Če je vaš sadni vrt poškodovala ledena ujma, odrežite poškodovane dele, hkrati pa poskrbite, da na drevesih ne ostajajo bolne ali odmrle vejice, saj se bolezni širijo naprej, na pol odmrle vejice pa po nepotrebnem obremenjujejo drevo.
  • Tudi po cvetličnem vrtu je dobro februarja potrositi kompost ali hlevski gnoj, predvsem zaradi bojazni, da bi prehitro in preveč topli dnevi izsuševali rastlinice.
  • Ne pozabite, da je na primer sorta solate Majska kraljica zgodnejša in bolj občutljiva na toploto, zato jo je potrebno sejati prej kot ostale. Med prvimi na vašem seznamu, če sejete v rastlinjake na okenskih policah, pa naj bo jajčevec, saj potrebuje več časa in toplote, da je primeren za presajanje na vrt.
  • Od začetka marca naprej pa bo že čas tudi za bob na vrtu, od konca marca naprej pa tudi za krompir, a o tem več prihodnjič.