Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Zaščitite vrt pred pticami

V Sloveniji imamo okoli 380 prostoživečih vrst ptic. Čudovito se je zbuditi v jutra, ki so polna ptičjega petja, lepo jih je gledati, kako veselo pobirajo semena, ki smo jim jih nasuli zanje, in videti, kako so vesele vode, ki jim jo nastavimo poleti.
Nič kaj pa nismo veseli, ko vidimo, da so naši grmički borovnic, aronije in drugega jagodičevja ostali brez enega samega ploda. Brez težav pa se spravijo tudi na ostale vrtnine in seveda grozdje.
Poznamo veliko načinov za oganjanje ptic. Nekateri izmed njih so precej nehumani in zato neprimerni za živaloljubce ter organske vrtičkarje. Ptice so pomemben del našega ekosistema, zato jim moramo pustiti dovolj prostora za življenje. To pa ne rabi vključevati našega vrta.

Pripravili smo vam nekaj načinov, kako na miroljuben in prijazen način preprečiti pticam, da bi prišle do pridelka, in poskrbeti, da bo nekaj ostalo tudi za vas.
  • Ptice niso neumne
Ena izmed pogostih napak vrtičkarjev v borbi s ptičjimi kljunčki je ta, da nastavijo strašila, odganjalce, kot so odsevniki in ogledalca, nato pa jih pustijo na enem mestu. Ptica, ki bo več tednov videvala strašila na vedno enakem mestu, bo vedela, da se jih ni treba bati.
Vsakih nekaj dni torej preoblecite svoje strašilo in ga prestavite ter prestavite odganjalce na drugo mesto.Mreža proti pticam
  • Uporabite zaščitno mrežo
Zaščitna mreža je verjetno najučinkovitejši način preprečevanja dostopa pticam. Na vrtu  jo lahko namestite na oboke ali pa napravite neposredno zaščito za posamezne grme ali trto. 
Pomembno je, da uporabite mrežo, ki omogoča neoviran prehod žuželkam, ki oprašujejo vrtnine, in da poskrbite, da je mreža napeta. S tem preprečujete, da bi se vanjo zapletle živali, kot so ježi, kače in kuščarji. Vanje pa se lahko zapletejo tudi ptice. 
Poskrbite tudi, da uporabite kakovostno mrežo, ki je UV stabilna. Takšno mrežo lahko uporabite več let zapored. Dodatno pa s kakovostno mrežo poskrbite, da ne bo razpadla in tako škodovala živalim, ki bi se vanjo hitreje zapletla. S pravo izbiro mreže preprečimo tudi onesnaževanje okolja z razpadajočo plastiko. Zvočni odganjalec ptic
  • Zvočni odganjalci, ki posnemajo glasove ptic ujed
Če ne živite v strnjenem naselju z veliko bližnjimi sosedi, se pri pričkanju s pticami odlično obnesejo zvočni odganjalci ptic, ki oddajajo svetlobne bliske in različne zvoke: lajež, streljanje in oglašanje ptic ujed. Teh se bojijo celo požrešne srake. Opazili smo, da naprava, ki je sicer namenjena odganjanju ptic, nastavljena na zvok: streljanje, prestraši in odžene tudi srne.
  • Za sveže posejan teren uporabite mrežo za perutnino
Po julijski suši nekaj časa namenjamo tudi osvežitvi trate. Travno seme pa imajo zelo rade tudi ptice. V nekaj urah lahko tako “pospravijo” praktično vsa novo posejana semena. 
Za zaščito bodoče zelenice uporabite ograjno mrežo za perutnino, ki jo položite na tla in obtežite. Vzporedno z rastjo vaše zelenice jo lahko s pomočjo količkov tudi počasi dvigujete. 
  • Uporabite plastične plenilce ali gumijaste kače
Nekateri vrtičkarji prisegajo na uporabo plastične vrane in sove, ki odganjata tudi večje ptice, kot so srake, vrane in golobi. Posebno učinkovita je plastična vrana, sova pa jih odžene s svojo velikostjo, pa tudi s premikajočo glavo. Ima namreč kovinsko vzmet, zaradi katere se sovi glava premika z vetrom. 
Učinkovit način odganjanja ptic pa so tudi gumijaste kače, ki si jih lahko sposodite od svojih otrok. Odgnale bodo golobe, vrabce in kose, včasih pa tudi vas, če boste pozabili, kam ste jih nastavili. 
  • Nastavite strašila, odsevniki in ogledala – bodite kreativni 
Strašila, kot smo povedali na začetku, delujejo, če jih redno premikate in jim spreminjate videz. Pomaga tudi, če jih oblečete v kaj rumenega ali rdečega. Ti dve barvi naj bi pri pticah, bolj kot druge barve, vzpodbujali strah.
Nastavite pa lahko tudi odsevnike in ogledalca. Z vrvico jih pritrdite na drevesa tako, da se bodo premikali z vetrom. Ptice nimajo rade nenadnih premikov in bliskov svetlobe, zato so svetleči predmeti odličen način za borbo proti ptičjim kljunom. 
  • Ustvarite džunglo iz palic 
Okoli svojega vrta naredite barikado iz palic in vej, ki jih v obliki šotora zapičite v zemljo. S ptičje perspektive bo videti kot kup rjavega dračja, ki ima pod seboj nekaj zelenega, zato bo za ptice manj opazno. Hkrati pa bodo fizična barikada, mimo katere ptice ne bodo mogle. 
To je sicer kratkotrajna rešitev, saj s tem načinom tudi sebi onemogočate dostop do vrtnin. Vseeno pa je lahko dober začasen način ohranjanja mladih vrtnin, ki šele poganjajo. 
  • Zaključek
Ptice znajo biti za vrtičkarje kar izziv. Po eni strani jih imamo radi in smo veseli njihove družbe ter petja, po drugi pa lahko v nekaj urah naredijo ogromno škode. 
Pri izbiri vaših načinov borbe proti ptičjim nadlogam imate veliko možnosti. Kar nekaj jih boste našli tudi pri nas – tudi s klikom na www.vrtickarji.si.