Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Jesensko sajenje v zelenjavnem vrtu

Pa ste vedeli, da če želimo bujen vrt pomladi, moramo zanj poskrbeti že jeseni? 
Večina vrtičkarjev se pri sajenju osredotoča predvsem na pomlad. A resnica je, da je prav jesen tista, ki je najbolj ugodna za rast. Temperature niso več visoke, hkrati je zemlja še vedno dovolj topla in vlažna. Jeseni pa se umirijo tudi težave s škodljivci.
Z vami bomo delili nekaj nasvetov za vaš jesenski vrt, ki vas bodo pripravili do tega, da oblečete nekaj toplega in poskrbite za obilje na svojem vrtu. 
  • Jeseni poskrbimo za prst
Zemlja je izčrpana od pridelkov, letošnje suše in močnega sonca, hkrati pa smo jo, skupaj z dežjem, tudi izpirali. Zato je pomembno, da jo še pred zimo zopet okrepimo, zrahljamo in pognojimo
Z gredic odstranimo ves plevel in prekopljemo tla. Da bo naš prihodnji pridelek čim bolj naraven, pognojimo z organskimi gnojili ali pa kar s hlevskim gnojem. jesenska zelenjava
  • Sajenje jesenskega čebulčka in česna 
Gredic, ki smo jih namenili za česen in čebulček, ne gnojimo z umetnimi ali organskimi gnojili. Oboje lahko sadimo konec septembra in v začetku oktobra.
Svetujemo vam, da čebulček ločite po velikosti in ga tako tudi sadite. Če so čebulice večje od dveh cenimetrov, je velika verjetnost, da bodo »šle v cvet«, zato jih posadite na razdalji približno petih centimetrov. A nič zato, saj lahko to čebulo pojeste kot mlado čebulo. 
Česen bomo sadili nekoliko pozneje, najboljši čas za nižje ležeče kraje sta zadnja dva tedna v oktobru. 
  • Sejanje in saditev zimske solate
V rastlinjakih bodo krasno uspevali motovilec, rukola, azijska zelenolistna zelenjava, portulak, predvsem pa špinača
  • Paradižniku porežemo vrhove
Da bo paradižnik hitreje zorel, mu lahko porežemo vrhove. Ne pozabimo na redno obiranje. Če ga imamo v rastlinjaku, poskrbimo, da le-tega redno odpiramo in zapiramo ter s tem poskrbimo, da bo paradižnik prezračen, a mu bo vseeno toplo. 
  • Zaključek 
Upamo, da so vas naši nasveti prepričali, da še pokukate kaj na svoj vrt in (znova) poiščete veselje tudi na malo hladnješem zraku. Naš vrt nam bo spomladi neizmerno hvaležen za opravljeno delo.