Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Vzgoja rastlin v rastlinjaku

Rastlinjaki podaljšajo sezono gojenja rastlin, balkonski rastlinjak pa omogoča rast tudi na manjših prostorih, saj lahko v njih lahko prezimijo različne rastline – tudi lončnice, ki bi drugače morale prezimiti v kleteh ali stanovanjih. Ne preveč drage strukture jeklenih cevi z močnimi zaščitnimi folijami, ki imajo po možnosti na sprednji strani zadrgo, da je dostop do rastlin hiter in preprost, so postale nepogrešljivi del vrtičkarskega prostora.

In kako vzgajati rastline v rastlinjaku? Pravzaprav preprosto:
  • V neogrevanem rastlinjaku vzgajamo tako plodovke kot solate, korenovke in začimbe. Najlažje je začeti s sadikami, izberite pa seveda tiste rastline, ki jih imate radi tudi na krožniku. Za najboljšo rast morate vedeti, da rastline v rastlinjakih potrebujejo nekaj sonca dnevno – paradižniki in kumarice vsaj pet ur dnevne svetlobe, zelena solata pa lahko raste tudi na zelo senčnih mestih.
  • Izberite primerne lončke, v katerih nameravate rastline vzgajati. Paradižniki, kot primer, imajo precej globok in razvejan koreninski sistem, zato boste zanje potrebovali globlje (oziroma višje) lončke, medtem ko lahko paprika in solatne vrste ves čas rastejo že v 20 cm visokih lončkih. Lončke v rastlinjaku razporedite tako, da bodo večji lončki zadaj in manjši spredaj, da bo pogled in nadzor lažji, predlagamo pa vam tudi, da so težje rastline spodaj in lažje zgoraj.
  • Če ste se odločili za sejanje, semena vstavite po navodilih na embalaži, vsekakor pa rastlini že v njenih začetkih ponudite kakovostno podlago – mešanica bio komposta in zdrave zemlje bo rastlini omogočila dobro rast. Takoj po sejanju je pri skorajda vseh rastlinah dobro zemljo pošteno namočiti, kar storite pred vstavljanjem rastline v rastlinjak, da se dobro odcedi in ne moči rastlinjaka.
  • Balkonski rastlinjak  je najprimernejši za vzgojo sadik, ki so nato namenjene presajanju na vrt. Plodovke in korenovke potrebujejo precej substrata, da obrodijo, zato so bolj primerne za vrtne rastlinjake.
  • Vsak mesec ali mesec in pol potrebuje zemlja v lončkih v rastlinjaku nekaj dodatne hrane – ali se boste odločili za kompost ali pa gnojila, je odvisno od vas, vedeti pa je potrebno (tudi če ste kupili že sadike), da imajo v lončkih dobrih sestavin v zemlji le za kakšna dva meseca dobre rasti, nato pa pravih hranil enostavno zmanjka in jih je potrebno dodati. Če boste uporabili balkonski rastlinjak, iz katerega bodo sadike romale na vrt, se s tem ni potrebno preveč obremenjevati, saj jih več kot dva meseca verjetno ne boste imeli v rastlinjaku.
  • Zimske in jesenske rastline bodo rasle počasneje, ko pa spomladi v našo deželo posije več sonca, lahko malo podivjajo. Ob hladnih dneh naj bo tako vrtni kot balkonski rastlinjak zaprt, ob toplejših, sončnih dneh pa ga lahko »prezračite«. Pri tem bodite zelo pozorni, da rastlin ne nahladite ali prepihate, saj tega niso vajene. Nekaj zračenja je tako ali tako omogečenega že pri samem rastlinjaku, vendar lahko premočan veter rastlinice predvsem v začetni rasti rahlo šokira.
Balkonski rastlinjak je torej odličen način za vzgojo rastlin, predvsem sadik, na balkonu ali terasi, kjer potrebujete malo prostora za precej veselja. Vrtni rastlinjak, na primer naš za paradižnike, se sestavi hitro in enostavno, prav tako pa ga lahko ob začetku sezone, če rastline premaknete na odprto, enostavno pospravite do jeseni. Glede na to, da so vse rastline v lončkih, ne bo težav s plevelom in načeloma niti s škodljivci ne, zato je rastlinjak, ko je enkrat postavljen in urejen, odlična možnost tudi za tiste, ki si za vrt lahko vzamejo nekaj manj časa.

Za danes pa le še trik-nasvet: Kako vedeti, ali je seme še primerno in bo tudi vzklilo? Za večja semena (na primer zeleni grah) zelo enostavno – preden jih posejete, jih dajte v vodo. Če potonejo, so še »živa« in bodo verjetno uspela, če pa plavajo na površini, iz njih skoraj zagotovo ne bo nič!