Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Avgustovska opravila na vrtu

V tem času že pridno pobiramo pridelke in pripravljamo vrt na jesen. Je pa avgust tudi mesec setve vrtnin, ki nas bodo jeseni bogato nagradile za opravljeno delo. 
  • Zelenjavni in zeliščni vrt
V avgustu pobiramo krompir, čebulo in šalotko, česen, peso, paradižnik, kumare, nizek fižol, bučke in druge vrtnine. 
Posebej pazljivi smo na paradižnik in bolezni, ki se v tem času razvijajo na njem, prav tako poskrbimo, da ne trpi suše in s tem preprečimo gnilobo vrhnjih delov plodov. Pri redčenju poznega korenja pa pazimo, da ne poškodujemo rastlin in s tem privabimo samic korenjeve muhe. Poletna zelenjava
Sejemo in sadimo špinačo, redkvico, rukolo, blitvo, zimsko solato, motovilec, črni koren in zimski česen.
Presadimo endivijo, por, kitajsko zelje in vrtne jagode. Še vedno pa je čas tudi za presajevanje cvetače, solate in kolerabice. 
V avgustu je primeren čas tudi za nabiranje zelišč. Nabiramo jih zjutraj, a počakamo, da se posuši jutranja rosa. Zdrave dele rastlin naberemo, povežemo v šopke in jih sušimo. 
Sadike solate
V tem mesecu je posebej poln tudi rastlinjak, če ga imamo. Paprika in paradižnik se bujno razraščata ob svojih podporah, jagode še vedno rodijo, hkrati je tudi obilo peteršilja, jajčevcev in solatnih kumar. 
V rastlinjaku še naprej skrbimo za obilno zalivanje in prezračenost v najbolj vročih delih dneva. Dodano pa poskrbimo, da paradižniku porežemo liste, ki segajo do tal. Pod njimi lahko posadimo solato. 
  • Sadni vrt
V sadnem vrtu pričnemo s pobiranjem zrelega sadja in podpremo veje sadja, kot so slive, marelice in breskve in se šibijo pod težo nastalih plodov. Odstranjujemo pa tudi vodne poganjke
Pozorni smo tudi na plodove, ki kažejo znake rjave gnilobe – z odstranjevanjem takšnih plodov poskrbimo za preprečevanje okužbe. Sadni vrt
V avgustu nadaljujemo s poletno rezjo. Pri malinah porežemo lanske poganjke, ki so obrodili letos in privežemo letošnje poganjke, ki bodo plodili prihodnje leto. Privezati pa je potrebno tudi nove poganjke borovnic in robid.
Avgusta se v zraku občasno že čuti hladnejši vetrič, ki napoveduje jesen. Za vrtičkarje je to čas obilja, veselja in dela z ozimnico, ki nas bo razveseljevala tudi, ko bodo dnevi najkrajši in mrzli. 
Še vedno pa moramo biti pozorni na sušo in poskrbeti, da preprečimo nastanek bolezni na našem vrtu. 
Dela na vrtu nam v avgustu zagotovo ne bo zmanjkalo, a bomo zanj tudi bogato poplačani.
Da boste lahko več časa preživeli prav na svojem vrtu vas vabimo, da nas obiščete na www.vrtickarji.si, kjer boste hitro našli vse, kar potrebujete za svoj najlepši in obilen vrt. Poskrbeli pa bomo tudi za izjemno hitro dostavo.