Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Septembrska opravila na vrtu

Ko diši sadni vrt, vrtovi so polni zrele zelenjave, ki ji tista iz trgovine ne seže niti do kolen, listje počasi spreminja barvo, toplo sonce pa sladka grozdje in ga pripravlja na veselo trgatev?
Vrtičkarji bomo septembra našli še ogromno dela. Veliko časa bomo namenili obiranju vrtnin in sadja, sejali, presajevali ter delali načrte za naslednjo pomlad.
  • Zelenjavni in zeliščni vrt
September je predvsem čas obiranja vsega, kar smo pridno vzgajali skozi poletje: fižol, buče, paradižnik in kumare. S tem poskrbimo tudi za sprotno zorenje in vedno svež pridelek. Pobiramo pa tudi krompir, ki ga pred skladiščenjem pustimo nekaj časa na zraku, da se posuši. Enako naredimo z bučami. Shranimo jih šele, ko jim otrdi lupina. 
Tudi v septembru smo pozorni na razvoj plesni. Topli dnevi in več vlage lahko povzročijo hiter razvoj bolezni, ki lahko že v nekaj dneh uniči naš pridelek.
Za zelenjavo čez celo leto pa poskrbimo s sejanjem zimske solate, redkvice, špinače in motovilca.zelišča
Sejemo tako, da razdelimo sejanje posamezne vrtnine na tri termine, saj tako poskrbimo za enakomerno rast le-teh in jih lahko uživamo daljše časovno obdobje.
Konec septembra pa je čas tudi za sajenje prezimne čebule in česna. Sadimo lahko tudi rabarbaro, prazne gredice pa rahljamo z gorčico ali enoletno deteljo.  
Semptembra bomo prav tako začeli navajati zelišča, kot je na primer peteršilj, na nekoliko tesnejše prostore, saj jih bomo pričeli presajevati v lončke in jih preselili na okensko polico. Enoletna zelišča pa sejemo neposredno v lonček in jih vzgajamo na okenski polici.
Trajna zelišča konec septembra porežemo in razsadimo, hkrati pa sejemo nova.
  • Sadni vrt
V času obilja se naših pridelkov z veseljem lotevajo tudi ptice, zato poskrbimo za primerno zaščito pred neželjenimi kljunčki.
Sadna drevesa se sedaj že šibijo pod težo zrelih plodov, zato je čas, da postopoma pobiramo zrele sadeže. Z grma pobiramo zrele lešnike, izpod dreves pa orehe. Prav tako obiramo maline, jabolka in hruške.
Za ozimnico shranjujemo sadje s peclji, tisto brez peclja pa raje porabimo takoj.
Pobiramo pa tudi bolno sadje in ga odstranimo ter tako preprečimo dodatni razvoj bolezni. Če opazimo znake bolezni tudi na rastlini, jo takoj obrežemo in odstranimo bolne dele.  
Septembra pa je čas tudi za obrezovanje malin. Porežemo lanske poganjke, ki so obrodili letos, letošnje pa privežemo in tako pripravimo na prihodnje leto.
September je zaradi toplih tal idealen čas za sajenje nektarin, breskev, malin in robid.
  • Zaključek 
Kmalu bodo živahne zelene tone narave zamenjale rumene in rjave barve jeseni, v vetru pa se bodo začele čutiti prve sape zime. September je krasen čas tudi za malo refleksije in za načrte za pomlad.
Na pomlad pa se pripravimo tudi tako, da zaščitimo svoj vrt in drevesa. Tudi mi smo že v nizkem štartu in v pripravah na jesen. Vse za zaščito vašega vrta in sadovnjaka vas že čaka v naši spletni trgovini www.vrtickarji.si.