Odprema naročil še isti dan
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Nasveti

Naj tudi vaši otroci postanejo vrtnarski navdušenci!

Starševstvo pa ni lahka naloga in tako je včasih težko navdušiti mlajše generacije za stvari, ki so všeč nam, malo starejšim. 
Zato bomo v vami delili nekaj nasvetov, kako navdušiti otroke, da bodo postali radovedni in veseli vrtičkarji ter to tudi ostali. Otroško orodje
  • Košček vašega vrtička naj postane otrokova odgovornost
Normalno je, da želimo svojim otrokom predati svoje znanje. Velikokrat pa jim zato vsaj malo dihamo za vrat in jih skušamo usmerjati po poti, ki se nam zdi najboljša. 
Otroci pa radi eksperimentirajo, se dotikajo in se potopijo v aktivnost, ki je pred njimi, če jim to dovolimo.
Odstopite torej svojim malim vrtičkarjem košček zemlje, ki naj jo sami pripravijo za sajenje. Izberejo naj cvetlice in vrtnine in jih posejejo ter posadijo. 
Priporočamo, da jim ponudite katero izmed vrtnin, ki smo jih našteli v našem nasvetu za vrtnarske začetnike
Poleg vrtnin pa naj posejejo tudi cvetlice, ki bodo na njihov vrtiček pripeljale barve in žuželke, ki jih bodo nato lahko opazovali pri svojem delu.
Otroci bodo dobili pomemben občutek odgovornosti do življenja, ki ga ustvarjajo na svojem vrtičku. Pustimo jim tudi, da delajo napake in se iz njih učijo ter se z njimi pogovarjajmo o vrtnarjenju. 
  • Dodelite jim vlogo
Otroci potrebujejo svobodo za izražanje, potrebujejo pa tudi vodstvo
Svojim otrokom dajte jasne vloge na vrtu: naj, na primer, en otrok skrbi za zelenjavo, spet drugi za cvetlice.
Navadijo naj se na red in delo, ki ga je treba opravljati redno. 
Naučite jih odgovornosti, ki jo imajo do življenja na vrtu. Bodite pa potrpežljivi, poslušajte njihove ideje in jih pomagajte uresničiti, če to le gre.Vrtno otroško orodje
  • Najprej jih naučite “dolgočasnih” stvari 
Vrtnarjenje je zelo zabavno. So pa nekatera opravila lahko malce bolj dolgočasna kot druga. Če tako velja za nas, velja to vsekakor tudi za naše otroke.
Najprej jih torej poučite na primer o opazovanju sonca, ki bo prihajalo na njihov vrtiček in odhajalo. Poučite jih tudi o zemlji, v katero bodo sadili in kako jo pripraviti. Poučite jih o napakah, ki ste jih delali sami in kako se jim izogniti. 
Velika verjetnost je namreč, da vaših otrok ne bo zanimalo počasno potovanje sonca ali priprava zemlje- razen, če se v vašem podmladku skrivata  bodoči geolog ali vremenoslovec. 
Pomembno je, da svojim otrokom predamo osnove vrtnarjenja, četudi bodo za njih morebiti dolgočasne. Delite z njimi svoje izkušnje in jih vedno znova opominjajte na zabavne korake, ki sledijo. 
Tako se bodo lažje sprijaznili z lekcijami, ki jim ne bodo zanimive, hkrati pa boste z njimi opravili najprej. 
Da jim olajšate prve korake v svet vrtičkarjev, jim ponudite orodje, ki jim bo prilagojeno in jih bo razveseljevalo s svojimi pisanimi barvami. Hkrati pa jih bo motiviralo in si bodo želeli poprijeti za motiko ali grablje. 
  • Pustite jim, da se igrajo
Verjetno se vsi spominjamo časov, ko smo tudi sami najraje kopali bo blatu, delali potičke ali kuhali juhice iz vode, zemlje in trave.
To so pomembna odkritja, ki naj se jih naužijejo tudi naši mini vrtičkarji.  
Pustite svojim otrokom, da se dotikajo, da spoznavajo in se igrajo. Enako velja za živa bitja, ki so na vrtu in v zemlji. Naj jih spoznajo, a naj to storijo brez, da bi jim škodovali.
Pomembno je, da imajo otroci strukturo in vedo, kaj se sme in kaj se ne sme. Kot starši in skrbniki pa moramo dovoliti tudi, da svet okoli njih spoznavajo skozi vse svoje čute. 
To pa pomeni, da bodo včasih mokri in blatni, a zadovoljni. 
  • Razigrajte se tudi vi
Počepnite in namesto vaše velike lopatke uporabite tisto, ki je namenjena otroški ročici. Z barvnimi kredami na tablice napišite imena vrtnin in jih okrasite z risbicami. 
Pustite svojim otrokom spoznavanje vrtnarjenja skozi igro in se vanjo vključite tudi sami. Morebiti pa odkrijete vrtnarsko veselje, ki je skozi leta opravil na vrtu že slo v pozabo.